minta perkongsian experience miscarriage / pengalaman keguguran

hello, ada sesiapa yang sudi berkongsi pengalaman keguguran ? week berapa keguguran ? ada kemungkinan 16 minggu masih boleh keguguran ? hello, anyone willing to share miscarriage experience? week of miscarriage? is it possible that 16 weeks may still miscarriage ?

1 Balas

Haii dear.. Sy gugur masa 1st time preggy.. Masa tu kira kira dlm 4weeks lebih laa.. Biasa la anak 1st..kite takde pengalaman.. Tanya org pun tak semua mcm kite.. Mula mula tu sy mmg rasa sakit belakang yg teramat sakit laa org kata.. Cek cek urin tgok air kencing kotor.. Selang 2 hari baru tau postitif upt.. Tu pun kabur sgt sgt.. Doc mula mula syak etopic pregnancy (kandungan luar rahim) tapi bila scan semua bukan luar rahim.. Selang 3 hari keluar lendir coklat.. Then trus refer EPAU hkl.. Doc cek mybe normal.. Mybe baru nak lekat or kurang rehat.. Lpstu esok nye.. Sy gugur.. Kuar darah gitu.. Masa keluar lendir coklat tu sy ade buat upt sendiri kat umah.. Cek cek dah negatif takde garisan kabur dah.. Masa tu jugak dah redha.. Esok nye keluar darah semua.. 😊 Tu je sy boleh kongsi.. Taktau nk taip mcmne.. Dgr org kata 1st trimester yg paling kena care lebih.. Doa byk byk tau dear.. 😘

4y ago

Sy dah 4x gugur. 1-3 gugur sendiri.. sakit tu tak yah cakap la.. sakit lebih dari senggugut. Sy pun senggugut teruk tapi time gugur tu lebih sakit 😅 tandanye 2 3 hari keluar coklat2.. makin lame makin byk dan keluar darah.. selang sehari keluar darah mase tu jugak sakit perut ya amat. Mule2 rase mcm semggugut, lame2 sakit die menekan perut bawah dan pinggang. Sampai menangis sy menahan sakit.. 😅. Gugur kali ke 4 terpaksa DnC sbb baby taknk keluar. Keluar darah pun xde.. mase tu dah 11weeks.. so sakit tu tak terase sgt.. nie skrg tgh preggy yg ke 5 pulak.. dah 4 bulan.. so far perkembangan baby skrg ok.. mengikut sejarah sy, sy pregnant balik lepas 6 bulan gugur nak bagi rahim betul2 sihat.. sekian..