Hai, saya nak tanya, first trimester boleh minum air kelapa ke?

Ada sesiapa boleh share pengalaman tak...

19 Balas

try dlu sis,sebab ibu hamil nie xsmua sesuai mnum air klpa tue msa awal2 prgnant... mcm sy pnah ada sjrah keguguran so msa prgnant mmg jaga sehabis baik,msa ank slung sy mnum air klpa pn msa prut msuk 7bulan..alhamdulillah ok,skrg tgah hamil ank kedua 36w3d..msa prut msuk 7bulan juga sy mnum tp xsesuai plk,skit urat bdan hbs...lepas tue sy stop lah xmnum,tp nie prut dh msuk 9bulan dh nk try juga mnum skli lg nk tgok cmna klau ok blh truskan smpai bersalin..

try dulu...seteguk dua..kalau rasa ok boleh minum..mcm sy pregnant no3 dulu try minum masa awal pregnant.dalam setgh cawan tiba2 perut sakit cramps kuat tu...lepas tu tak minum dah.bila pregnant 8 bulan bru minum balik sampai bersalin..skang pregnant no4 , 8 bulan nanti bru nak minum sebab risau sakit perut mcm sebelum ni.

2y ago

ok sis, terima kasih kongsi pengalaman..😊

Ikut badan jugak kot awak..sebab nya saya masa 1st & 2nd trimester mnum air kelapa pure tu terus cramp perut sampai tak boleh tidur malam. Keluar masuk tandas. Ya Rabbi sakit dia mmg tak tahan. Tp ada je org lain minum okay. Pengalaman saya, mmg tak sesuai. Saya just amalkan vco je (minyak kelapa dara)

2y ago

Saya start 6 bulan macam tu. Beli yg jenis kapsul jenama D Aura. Kalau sembelit elok jugak amal tu. Yg jenis liquid, saya guna utk bersihkan nipple je. Nak minum jenis liquid takut tak lalu😅

pengalaman saya minum air kelapa trimester ke 2. alhamdulillah takde apa jadi, dan saya minum kerap sampai trimester ke 3. alhamdulillah anak saya lahir takde kerak kepala dan kulit bersih. Taktahu la sebabkan air kelapa atau sebab lain hihi. Tapi air kelapa mmg elok masa preggy.

orang kata air kelapa ni cuci dalaman. tak tau betul ke tak. tapi saya masuk 37minggu baru start minum. untuk elakkan taik sawan dekat baby. semoga yang baik baik je untuk kita dan baby

Kalau boleh tahan, paling bagus jangan minum. First trimester kena jaga sikit. Tunggu lepas first trimester baru minum la. Kalau tak boleh tahan, minum sikit2 je.

2y ago

terima kasih kongsi pengalaman..😊

saye anak no2 ni agak kerap sye minum air kelapa, alhamdulilalh ok je setakat ni xde kesan apa...lagi2 cuaca panas memang air kelapa saya tuju...

sy lama dh nk mnm tp husben n mak xbg , tkut xserasi lg. sbr yr sis. nk nk bersalin elok mnm kelapa. awal2 ni klu blh tahan , tahan dulu

boleh je ..sy 8 week alahan teruk cuma dpt minum air kelapa yg lain x boleh masuk...muntah blik..humm

sy minum je, tp tanpa gula.. tp klu ada gdm nk check bsp jgn mnum..tinggi pulak bacaan🤭