Air Kelapa First Trimester Boleh Minum Ke?

Assalamualaikum nak tanya, sy baru 8 minggu. Kalau nak minum air kelapa boleh ke? Sbb sy ada baca cakap boleh tapi ada jugak org pesan tak boleh. Siapa ada pengalaman?

27 Balas

Kurang digalakkan bg kehamilan di peringkat awal... Sy minum air kelapa ketika kehamilan peringat ke3... Tapi elakkan minum berlebihan... Krn spt kes sy mungkin overdos minum air kelapa sehingga sy pecah air ketuban awal 2 mingu dari due ketika berada dirumah waktu pula tengah malam.. Memang agak kelam kabut jadinya krn bilik tidur banjir dgn air ketuban... Segera ke emergency namun bila dr periksa tiada sebarang bukaan lg.. Risau juga krn sy hanya admitted wad utk pemantauan biasa.. Dinasihatkan kerap menukar pad sahaja.. Tetapi bayangkan bagaimana nak tukar pad... Blm smp 2@3 minit pad dah basah lecun... Memang tak daya asyik nak tukar... Paling mbimbangkan keadaan bayi dlm. Perut krn kekurangan air.. 2 hari admitted tanpa ada apa² perubahan... Hari ke3 refer pg HKL... Smp. Kt situ menunggu lama pulak... Bayi dlm perut hanya mengeras tsanpa sebarang pergerakan... Hati ibu mana tak risau.. Ketika inilah sy teroaksa berbohong bahawa perut sy sakit walhalxsakit pun... Tapi krn bimbang hal yg xdiingini berlaku sy terpaksa melakukan pembohongan itu... Mereka terus melakukan pemeriksaan denyutan janting baby dan rupanya ada hkmah sy berbuatsedemikian krn ecg denyutan jantung baby dah xberapa cantik... Terus pakar kata immediately CZER due to fetal distress.. Oh my god.... Tuhan je tau perasaan momi time tu.. Maklumlah1st baby... Namun syukur tuhan krn semua proses czer berjalan dgn baik danfinally my 1st daughter lahir dgn berat 2. 75kg.... Mystoryabout air kelapa

Betul tu..ada yg bole ada yg xbole. Mcm sy dlu xtau pegnen sbb xde pengalaman pegnen..sekali dtg mabuk alahan terukkk, kita xtau alahan so mmg banyak jgk minum air kelapa fresh🤣😂🤣😂🤣 letih lesu terus jd segar..bila rasa ok siap p joging lasak jgk lah.. mmg xtau pegnen... Sampai 25weeks mertua tgk sy ni pelik smcm terus dia suh p klinik cek.. hmmm positif 25weeks. Boleh dikatakan sebelum tahu pegnen bnyk jgk sy minum air kelapa... Sbb sebelum ni kalo sakit ke apa xsedap badan ke apa mmg sy layan air kelapa. Skrg 33weeks da alhamdulillah baby sihat... Sy lak selsema da 2hari 😅😅😅 .. Kalau sis xpasti jgn minum lah.. lebih selamat

Ikot org. Mak sye ckp kelapa mcm die membersihkan perut. Jadi die x bagi minum awal awal sbb some people perut x tahan takut jadi ape ape nanti. Mcm tebu/nenas org ckp tajam. Tapi ade org boleh je amik. Ade yg x boleh. Jadi ikot body masing masing. Mcm sye mmg amal kan kelapa bila masuk hujung trimester ke2 tu. Awal awal x berani takut perut x ckup kuat.

Saya okay kalau ditanya minum. doktor Imelda ada cakap, boleh.... asalka apa yg kita makan berpada pada. jgn terlalu berlebihan. saya minum air kelapa masa pregy 1 bulan lagi sampe sekarang masuk 6 bulan.

bagi sye,sye takkan mnm air kelpa ke,air tebu ke..nenas o durian sbb org tua2 kata,bnda2 tu smua tajam..kdng,ade jga org mnm,masing2 pnye antibody..klau nk mnm bnyk2,waktu [email protected].

sy tk boleh minum..pernah try minum sbb air pebret dr kecik. tp bila preggy tkleh minum dh..lps minum mesti rasa tk sdp bdn..rasa tk sehat. so sy stop minum walaupun teringin.

I dari baby first sampai yang second baby ni memang hentam je air kelapa. So far okay je. Maybe depends on badan ibu masing masing tahan or tak. You know your body better 😊

Sy minum je drp awal pregnant.. Masa awal pregnant byk pulak org jual kelapa pandan.. Mmg sedap.. Tp dh hujung2 pregnant ni susah pulak nk jumpa kelapa pandan😅😅

Wsalam.... Sebaiknya masuk trimester ke 2 baru minum...mak mentua kata bahaya minum awal2...saya pun hairan bila dia kata macam tu... Ikut kan je sbb depa arif

Wslm.. Sy minum dr awl2 pregnant Alhamdulillah ok ja.. Sesetengah org pendpt lain ada yg ckp xleh minum.. Mcm sy mak sy suh amalkan dr awal pregnant...