Influenza A semasa pregnant

Ada sesapa pernah kena influenza A masa pregnant tak ? Saya kena influenza A pregnant 28weeks. Now hari ke lima. Saya perasan baby saya kurang aktif. Gerakkan cukup 10 tp mcm sedikit lambat. Saya dah pi scan, dia tidurrr ja. Selalu pi scan dia aktif tambah tambah kalau lepas mkn. Ni dia tidur ja. Risau pulak

7 Balas

Kalau kena influenza A, jumpa dr. Dr akan bagi antiviral and dia akn advise apa do’s and donts masa influenza ni. So you follow je apa yg dr tu cakap sebab dia yang check you so dia lagi tahu keadaan you sekarang. Ubat wajib habiskan. Affected mother during influenza A ada high risk to get pneumonia. So make sure makan ubat on time and habiskan semua ubat. Dehydrate yourself. Banyak minum air. Sometimes baby kurang gerak sebab mother kurang minum air, dehydrated.

Sayaa, influenza A masa 11w, smpai sakit la sendi2, susah nk nafas, demam suhu tinggi. Skarang dah 26w, alhamdulillah baik2 je. Masatu Dr mmg bagi antiviral, mahal ubat tu sepapan 200+, kena habiskan, jaga makan & kbersihan

9mo ago

Betul, perit sgt kena influenza ni. Lebih perit dari covid.

Saya kena influenza A masa 8w. Risau sgt sbb baby kecik lg masa tu. Alhamdulillah skrg dh 36w. Masa mengandung ni byk dugaan sy dpt. 8w kena influenza, 24weeks kena chicken pox ,33w kena puppp. Semua saya admit kat hospital 🤣

9mo ago

Aamiin

Moga puan & baby dalam perlimdungan Allah.. saya lst week anak sulung 2 tahun kena influenza a, alhamdulillah saya & baby 37w tk berjangkit..

saya baru keluar wad. sy pun kena influenza A. saya bby aktif gerak cuma waktu habis tu jd lambat sedikit dr normal

9mo ago

Sama mcm saya, baby bergerak cukup 10 tp sedikit lambat habis. Mcm 13 jam 14 jam mcm tu. Baby byk tidur

Dr cakap apa ? is it normal ? semoga dipermudahkan semuanya utk awk dan anak dlm kandungan ye.

9mo ago

Dr pantau ja sis, sbb jantung semua okay. Cuma baby asyik tidur ja.

mg puan cpt sembuh dan dpmudahkan segalanya amiin