Makan kicap anak jadi gelap ke?

Ada orang cakap bila makan yg ada kicap ni anak jadi gelap? Boleh caye ke? Boleh kongsi pengalaman mummies? ?

46 Balas

Hahaha teringat cerita arwah mak saya berkisahkan abg saya (gelap) dan sepupunya yg sebaya (cerah)..masa kecil mereka, abg sy ni suka susu..setiap hari meminta2 susu dumex (jenama yg tersohor) waktu tu, xnk jenama lain dgn harapan 1hari nti kulit dia akan menjadi seputih2nya..manakala sepupunya makan nasi tidak sah kalau tiada kicap, kegemarannya. Satu hari bila pulang ke kpg dan bertemu sepupu rapatnya itu dgn slamber mengutuk "eeeeyakkk kamu mkn kicap, kita xsuka kicap, nti kulit jadi hitam!" mengata seperti tidak mencerminkan diri yg gelap gelita tu. Dengan respon yg slamber juga sepupunya membalas "hari2 kita mkn nasi buh kicap, putih je kulit kita..tidak macam kamu, minum susu hari2 pun xputih2" kesudahannya abg saya berlari blk merajuk nangis mengadu pada mak saya. Saya yg mendengar hanya tersembur ketawa mengenangkan kulit abg saya yg xpernah putih2 pun sampai skg. Sekian.