Anak malas makan nasi

Ada ker dkat sini anak umur 1 thun 6 blan tak nak mkan nasi .. kalau mkan pon ckit jer .. ikut mood jer kalau nak mkan .. mcam mana nak bagi anak bsemngat nak makan .

13 Balas

sama mcm anak sy ni. tp bkn nasi je semuaaaaa makanan. buah ke biskut ke semua lah.. if nak makan dia mkn sikit.. if takmau tu mmg taknak selalu. pastu laapar pastu ngamuk. sy try la grounding anak, bykkan sensory play, tp gitu la jgk tak nampak jln.. cukup 2tahun baru try bg vitamin plk.. baru alhamdulillah ada positif, walaupun tk semua tapi banyak jenis makanan dh dia akan makan banyak kalau nasi tu blh habis 1½ lebih senduk dh. baru "emmm sangat sedap, saya suka ini" padahal benda tu biasa je tp elok dh la makan boleh tambah, tak simpan dlm mulut

7h ago

ya betul cara tu..banyakkan anak buat aktiviti fizikal, main tanah, berjalan kaki berlari..bykkan anak buat aktiviti yg keluarkan peluh...inshaaAllah anak akan suka makan..lagi satu, pagi2 lepas anak bangun tidur, lps bagi susu,,terus bagi cemilan sikit mcm buah or biskut, lps tu boleh bagi makan berat...kena buat secara rutin..

Nasi sumber karbohidrat. Tukarkan nasi dgn sumber karbohidrat lain; Roti, mi, mihun, pasta, Biskut. Atau tukar menu. Mcm anak saya nasi dgn sup laju makan. Nasi dgn telur, ikan ayam goreng, sikit makan nasi. Tapi dia habiskan lauk.ok je kurang karbohidrat tak makan nasi. Sebab snek dia makan kuih, Biskut kan.

Memang ada fasa gitu sis. Ank sy nasi biasa tak laku. Nasi nk ada rase. Ns ayam, ns lemak. Pastu x nk mkn dlm pinggan. Nk yg dlm bekas bungkus mknn tu. Jd ye mak terpaksa la kreatif lps msk, letak dlm bekaa bungkus ala2 mcm beli kat kedaii 🤭. Ank saya umur 2 tahun lebihh.

Sis boleh offer mknn selain nasi. Anak kita sama lah. Susah sikit nak mkn, nk mkn berteman org tu org ni lah. Jenuh setiap kali waktu mkn. Dgn nk jaga berat dia. Apa2 ibu semua kuat 👍

Pelbagaikan menu makanan anak yang menarik. Masakkan noodles pun boleh sis. Macam nasi boleh buat bubur, jemput2 nasi, apam nasi, nugget homemade mix nasi etc. Sentiasa cuba menu2 baru.

sama lah anak sulung saya dia mkn sikit je nasi,pastu makan roti tu pun mikir secubit je,saya xthu lah MMG dia xminat mkn atau kita yg xkene cara

mmg mcm tu sis dia mcm kita juga ada time moody x nak nasi semua , try offer mknn lain mcm roti ke , spaghetti ke , sup2

Dberi makan buah pon xnak .. Kalau makan roti pon kkdang jer nak .. Sedih tngok anak x nak makan ..

okay .. thnkiu smua sebab dh bagi pendapat. . nanti saya cuba menu baru untk anak. . 😊 ..