Jangan bagi kipas

Ada ke patut time musim panas macam ni MIL kata jangan bagi kipas dkt anak saya. Anak saya baru 6 bulan. Dia ni jenis kuat berpeluh. Saya pon takde hala sangat kipas dekat dia. Katanya orang dulu dulu elok je tak pakai kipas. Lagi la saya geram kalau nak dibandingkan dengan zaman dulu dgn zaman sekarang . Jangan sampai menantu nya ni lari dari rumah bawak anak. Baru nak menyesal .

19 Balas

terus terang cakap kalau jenis MIL mcm ni baik elakkan dari menjaga budak2. awal2 dia dah redflag pasal kipas belum nanti dia suap makanan dari mulut ke mulut. Mcm anak anak saya mmg ada eczema panas yang melampau buat dia flare up. bila saya on aircond dia mula pertikaikan harga elektrik mahal. so saya sabar lah on kipas bila perlu kadang kipas jer pakai tangan manually. berapa kali budak ni sakit bila bawah jagaan dia. mula2 tak nak lah negatif sangat tapi bila saja jauhkan sekejap macam balik kampung sebulan dua anak saya sihat Alhamdulillah. tak perlu bergaduh/bertekak jarakkan jer diri sebab jenis MIL mcm ni kalau ditegur xberguna dia rasa dia betul.

cakap kat MIL, zaman dulu panas dia tak sama macam zaman sekarang. global warming makin teruk, lagi2 kalau duduk bandar. rumah orang dulu pun tak sama dengan rumah zaman sekarang. rumah dulu rumah kayu, banyak lubang angin, takyah kipas pun pergerakan angin/udara tu cantik. rumah sekarang rumah batu tutup semua kiri kanan atas bawah, mana nak datang angin kalau tak on kipas? mak tahan tak kalau tak pakai kipas? kalau mak pun tak tahan, apa lagi baby. otak dia tak reti regulate body temperature lagi.

3mo ago

tht i prefer duduk rmh fmly i bnding rmh mil.. duduk rmh mil pn bila prayaan je

Apa benda lah MIL awak tu. TOXIC sangat ye. Better educate dia sebelum things jd melarat lagi bab menjaga anak. Memang lah zaman dulu temperature tak mcm zaman skrg. dulu takde kipas tapi dok kampung sejuk je takyah guna aircond. Baby bahaya klau kena panas, skit sebab badan dorang tak fully adapt lagi dgn cuaca luar. Kalau anak you jadi apa2 dia nak taggung ke? pelik2 lah family belah laki mesti mcmni perangai 😅

sama la mcm saya.. mertua saya slalu sama kn dulu dan skrg semua la kena ikut mcm dia dulu2.. sakit hati btul lepas tu klu saya x ikut bole plk ckp saya nie degil x ikut ckp org tua2.. mcm na nk ikut ank saya mcm nk mati da nk susu mertua ckp kena cukup 2 jam baru bole bagi susu.. baby klu mlm mntk susu stiap jam.. lpas tu klu panas x bole guna kipas.. bole meroyan klu pantang tggl dgn mertua

3mo ago

Sedih kannn, saya pun sama mcmni, siap mil paksa bgi fm kt ank ckp ank xckup susu, kata zmn dlu elok je dia buat gitu kt anak2 dia, kita ni jaga hati je klu tak jaga hti nk je ckp, "let me be the mother". 🙄

Cara saya dan suami senang je. Info/perkara/perbuatan yang tak betul atau takde asas, kami tak ikut. Alhamdulillah bila kami tunjuk pendirian kami, parents dan in law sendiri hormat kan kami. In future awak confront terus dengan MIL. Kalau MIL awak bising2/marah2, awak biar je. Awak stick dengan apa yang awak nak buat.

Mak mertua tak faham, zmn dlu bnyk pokok2, zmn skrg pun degree celcius berapa dh meningkat suhunya😭 jgn nti bby kena heat stroke atau sawan je sbb kepanasan🥲doktor sya pesan gtau mak mertua gni sbb sya pn sama juga keadaan nya

Sy siap ber aircorn dgn baby sbb panaskan tp mil n mak sy alhamdulillah ok cuma jgn direct hala ke baby la takut sejuk plak dia. Bgtau je Dr kata ok nanti ruam plak dia panas2 ni

Kesian baby. Boleh overheating, boleh naik ruam panas, risiko SIDS. Anak saya dari lahir on aircond. Ni musim panas sekarang ni, memang 24 hours la on aircond.

org tua suka bndingkn zaman dia dlu ngn skarang ouh..dia x tau ke zaman dah berubah..eey geram aku ngn org suke bndingkn ni..zaman ko zmann ko laaaah..ni zmn la ni

3mo ago

Geram kannn😭 lgi geram bila husband lgi support mak dia dri kita, sedih bukan kepalang lgi 😭😭😭

asl lak xblh skrg pns je dh mcn apa blh je bg tp jauh kn skit dri bby sbb dia kcik lg n pkai bju nipis atau bg pakai bengkung dia sja