Breastfeeding is hard

Ada ke new mom yg alami masalah yg sama mcm saya? Apa action anda? Berkesan tak? Any tips? Anak saya baru 5 hari. Dia pandai breast feed. Cuma masalahnya, dia kerap tersentak2 masa menyusu. Lepas tu panik/ gopoh cari semula puting. Bila dia panik, memnag terus tak jumpa. End up menangis. Saya dah cuba paksa hulurkan jgak puting ke dalam mlut tp tetap menangis. Situasi ni tak selalu berlaku..ad masanya ok je breastfeeding avtivity ni. Macam mana nak bagi jugak dia suck puting masa tengah menangis2 tu?

3 Balas

Bila baby jadi macam tu, awak kena relax. Jangan paksa puting. Bagi baby bertenang dulu. Baru boleh bagi. Saya dulu bila jadi macam tu, suami yang tenang kan baby dan saya. Bila baby jadi macam tu saya pun jadi panik dan stress. Pastu saya dah relax, baby pun dah okay baru saya sua balik puting tu. Itu cara saya la. Tak pasti berkesan untuk awak dengan baby atau tak. Mungkin boleh cuba.

jangan lewat bagi susu jangan tggu merengek baru bg susu nanti baby marah2 jadi mcm tu baby saya pun mcm tu saya tidurkan dulu tepuk2, dodoi nanti x sampai 1jam baby bangun sbb lapar terus bf insyaAllah baby ok

kadang dia nak tidur tu. anak saya macam tu jugak. saya dodoikan je terus dia tidur