Kencing kotor

Ada ke ibu yg kena gbs dan bila checkup je mesti kencing kotor..tpi nak kencing tak rasa sakit pon..dari bulan puasa hritu kencing kotor je bila check urin..

12 Balas

Cara ambil air kencing tu sebenarnya. Saya ada GBS juga. Cara yang tepat untuk ambil sampel air kencing tu : 1. Lap dulu bahagian kemaluan tu sampai bebetul kering. 2. Kencing sikit. 3. Lap lagi sekali supaya baki keputihan tu habis keluar sampai kita dapat air kencing sahaja tanpa bercampur dengan keputihan. 4. Dah lap kali kedua baru ambil air kencing lagi sekali. Saya buat camni dengan nasihat doktor pakar. Sebab memula saya kena kencing kotor & dah on antibiotik seminggu. Lepas seminggu ada temujanji dengan doktor pakar & doktor pakar pelik kenapa masih kencing kotor walhal dah on antibiotik seminggu. Rupanya salah cara ambil ja. Jadi, ambil sampel bebetul, in shaa Allah takde sebenarnya kencing kotor tu. Huhu

Saya pun sama , kencing kotor tapi xde sakit apa apa. Perasan bila keputihan dtg kejap mula lah kencing kotor. Kencing kotor saya on off.saya banyak minum air masak. Kencing pun sampai jernih je tapi tetap ada kencing kotor. Check sample saya positive candida.

Sy 2kali kene… mula2 tgi smpi doc bebel 😂 +1.5 pastu +0.5 pstu nextnya terus ok… tips dia… awak minum air bali sehari sekali… air kosong jgn lupa ok 👌🏼 klau awak nak manis tmbh je sikit gula 😂 sebb sy mcm tu… tak pun buat bali susu…

minum air putih sekurang2 nya 1L sebelum pi check up & kencing sampai dpt yg jernih/putih Insha’Allah tak sangkut. ni tips sy, tak pernah sekali pun sangkut kencing kotor sepanjang pregnant. bulan puasa normal sbb mana boleh minum kan.

11mo ago

Untuk mengelakkan Kencing kotor sis perlu selalu minum air,sis juga perlu kasih bersih selepas pergi tandas,sa pun ada kencing kotor time 26 week klau tak silap itupun saya kurang minum air lepastu saya selalu minum air even tak sampai minimum air yg perlu diminum tapi saya selalu kasih bersih lah lepas sa kencing macam tu,so far tiada masalah kencing kotor

Sy baru harini cek ada kencing kotor. Sekarang dh 37w3d.. sebelum2 ni takpernah pulak. Ni doc siap bagi antibiotik. Mngu lepas hb low minggu ni kencing kotor pulak. Anak sulung dulu semua oke

Sy kena kencing kotor masa check up bln puasa 2x sbb kurg minum air..sblm dn slps tu okay je.. Byk kn minum air masak.. Boleh try jgk minum air barli, air kelapa..

sy pon kes kencing kotor. tp sebetolnye bukan kencing kotor tp discharge yang mnyebabkan result dpt air kencing kotor. skrng doc bagi antibiotik yg berbeza

GBS tiada kaitan dengan kencing kotor sis. Pastikan daily water intake mencukupi.

11mo ago

Pernah ada sesi tanya pakar mengenai GBS. Boleh refer link ni. Doktor ada jawab pelbagai soalan daripada mommies. https://community.theasianparent.com/q/salam-sejahtera-semua-pengguna-tapjangkitan-kuman-yang-dikenali-sebagai-group/4573993?d=android&ct=q&share=true

sy ada gbs n kcing koto mse bln ppse .. xskit bile kncing ..mnum air msk byk3 jee ..

saya air kencing kotor . dokter suruh saya minum air kosong lepastu test lagi