yu yee minyak yuyi

ada ke ibu yang pakai minyak yuyi kat baby umur sebulan? baby saya dh pakai mcm mcm minyak kembung je perut dia. saya nak cuba pakai yuyee tp risau kat iklan letak baby umur 2 tahun ke atas je boleh pakai. sian baby bila tepuk2 perut dia bunyi kosong tu 😌

yu yee minyak yuyi
59 Balas

awak,kalau baby kembung, awak lepas mandikan baby, jgn lupe tuam tau area perut keliling pusat, n tapak kaki.. pastu bile sapu minyak telon atau ape2 yg sesuai dgn bayi awak dekat area perut, buat ikut urutan I Love U.. awak google cara ururan tu.. senang je buat.. pastu buat senaman kayuh basikal kat kaki baby dan selang seli dgn tolak rapat lutut baby ke perut secara lembut.. ulang2 buat.. bile2 mase awak teringat, buat je.. baby saya Alhamdulillah x kena kembung dlu.. tp mmg kuat kentut laa, sbb tu x kembung..angin dh kluar.. pasal minyak yuu yee n minyak telon, anak sy x sesuai, kulit dia jd merah2 mase pakai.. sy gune losyen brand tropika baby herbal cream baru ok.. awak kena cube2, sbb setiap baby penerimaan yg berbeza.. kalau nk try yg yuu yee tu, awak tuang minyak kat tapak tangan awak sikit, pastu awak gosok2 tapak tangan tu sampai dah serap ke tgn awak, pastu tekap2 je kat baby sisa2 minyak tu.. jgn tuang direct ke perut baby.. sorry pjg pulak komen sy..

1y ago

beli minyak telon bebiku tak panas . anak saya pakai minyak yuyi dan ade jugak beli minyak telon kt guardian melecur kulit perut dia . pakai mnyak telon jenama bebiku je elok

minyak yuyi tu panas. guna minyak telon biasa je. kalau kembung, urut ilu, buat exercise kaki dia, mcm cycling, tolak kaki naik ke atas. setiap kali tukar pampers buat n ltk minyak telon. lps tu boleh urut dkt keting die guna bwg putih + minyak telon. lagi elok kalau ade minyak bwg putih. boleh sendawakan bby jugak. duduk kn bby pegang bahagian dagu dia, lepas tu urut dkt pinggang die sampai die sendawa. nanti die akan muntah susu. and lepas susu kena sendawa kan. boleh tgok dkt utube. mcm2 cara utk hilangkan bby kembung.

1y ago

okay nanti saya cuba, tq mommy ☺

Dekat product description itself dah tulis not suitable for children under the age of two, in my personal opinion i rather ikut ape yg dekt product tu ckp. But terpulang cara masing2. Klu nk boleh cuba dulu setitik dua tgok klu ank okay then go on la. But my suggestion is to use baby friendly product or product yg memang khas untk baby. Ye product baby ni usually memang akn pricey sikit la but as long as it safe for baby tkpe la kot kan😅 After all this is just my opinion🫰🏻

baby saya pakai 100% minyak yuyi ni... serasi dengan dia. Kadang ade bby tak tahan panas. sebb yuyi ni panas skit. Tapi alhamdullilah bby saya tahan... saya sapu perut dia.. belakang dia... peha dia... tapak kaki dia... dan belakang bahu dia... alhamdullilah angin xde.. and x de meragam kembung... lepas sapu.. urut ILoveU kat perut dia... urut skit peha peha dia... kaki dia.. blakang dia... pastu urutan kayuh basikal😂🌹 puan try skit dlu... 👌 selamat mencuba. ❤️

ank sye pon jenis senang kembung and skin dia sensitive mcm suami sye tk boleh tolerate sabun yg harsh or minyak angin mcm minyak telon semua tu buat kulit dia jadi kering mcm bersisik so sye guna cream teddy tropika tu alhamdulillah okay dia dah xde kerap kembung and skin dia pon okay je. Lagi stu untk pemilihan minyak angin pon kena hati2 sbb usually dlm minyak angin ade camphor/kapur barus, bahaya untk baby boleh menyebabkn sawan or sesak nafas.

Baby jgn pakai minyak yuyi ni, sbb ada menthol. Boleh pakai minyak telon yg tak panas, urut perut, buat i love you, urut perut ikut arah jam, urut perut ke bawah. Lepastu sapu minyak telon tu dkt belakng badan baby , urut naik ke atas. Urut tapak kaki, dan betis juga. Anak saya pon jenis kembung perut juga. Mmg kena kerap urut. Exercise cycling tu pon kena kerap buat. Insyallah lama lama nnt dia kentut kentut je, ataupon luak.

saya pakai minyak yuyee sis. setitik dua je sapu. lega terus nnt. anak saya menangis tk henti2 sekali haritu tkthu nk buat apa dah masatu igt kan kena kacau dgn cik han 🤣 sekali sapu mnyk yuyee tu sikit terus lelap. rupanya kembung 🤣🤣 klu sapu mnyk telon tak jalan. tp lepas mandi biasa saya akan sapu yuyee setitik dua kt jari then sapu kt perut. bwh pelipat kaki dan betis. pastu baru lumur myk telon 1 bdn 🫰🏻

Sis , lepas mandikan baby sis selalu tuam perut baby , buad uratan ilu tuu , macam saya , saya gunaa minyak baby NR .. alhamdulillah . Ok sangat minyak tuu .. setiap kali urut perut baby , baby akan kentut .. kadang susu pon boleh menyebabkan kembung perut .. sblum ni baby saya minum dutch baby , asyik kembung .. dah buad mcm2 cara .. last skli saya tukar ke susu s26 sampai skrang tak kembung ..

hi mummy, sebelum tuh boleh tahu, baby bf atau fm? buat pengetahuan mummy, ada segelintir baby memang akan menghadapi masalah kembung perut(colic), boleh mengunakan minyak yu yee, tapi mummy tuang di tapak tgn 2@3titik, gosok dulu, baru letak di perut baby, bukan hanya diperut, boleh letak di belakang bdan dan jugak di tapak kaki ye,

dia iklan tak sesuai untuk bayi bawah 2 tahun sbb kandungan parafin tidak sesuai untuk bayi bawah umur 2 tahun..kesan sampingan lebih kurang penggunaan camphor / kapur barus pada bayi bwh umur 2..sesetengah bayi okay tapi ikut cara penggunaan pada bayi tersebut..better cari alternatif lain sis..