Anak tolak makan 9bulan ?

ada cara untk bagi anak selera makan tak , asyik bgi makan dia tolak je , tutup rapat mlt , dgn tgn pun sma naik. kdg bule giveup ,

6 Balas

Kena try & error. Memang ada 1 fasa dia taknak makan, mungkin sebab gatal gusi nak tumbuh gigi , ada juga sebab dia tengah melasak merangkak sana sini nak berdiri. Jadi, fokus makan dah terganggu. Yang penting tak boleh putus asa bagi anak makan. Anak saya dulu pun mcm ni jugak seminggu dia kurang makan. Sebelum2 ni bagi nasi lembik berkuah, tukar kepada nasi goreng @ nasi yg berbutir mcm org dewasa baru dia makan. Dan dia makan bila suap dengan tangan. Masa ni juga dia suka makan nasi yg kering2, tak berkuah sangat. Boleh kenalkan finger food juga untuk dia explore makanan dan ajar makan sendiri, tapi kena pantau sangat2 tak boleh leka. Menu makanan sebelum ni 2 @ 3 hari mkn yg sama (sebab masak lebih), sekarang masak hari2 dalam kuantiti sedikit, supaya anak tak jemu makan yg sama. Sekarang,dah back to normal, masak yg berkuah pun dia makan, semua anak saya bedal. Masakan yg ada cheese & butter dia suka. Suap balik dengan sudu dan kdg2 dgn tangan , asalkan dia makan. Kalau dalam masa dia tak makan tu dia masih menyusu banyak macam biasa, tak perlu risau. Yang penting dia aktif , tak sakit. Nanti sampai masa, selera dia akan bertambah balik.

Its normal. Memang akan ada fasa anak taknak makan. Dont giveup. Maybe dia nak tukar tekstur makanan, or dia nak makan sendiri, or dia nak tumbuh gigi, or dia dah aktif taknak duduk diam satu tempat. Sis boleh pelbagaikan makanan. Bagi anak sis explore :)

Sama mcm ank sulung sy dulu.tgk mknn mcm musuh dia.kuat sgt susu botol jd xnk mkn.sy pun penah struggle sgt dulu.kdg2 sy rs bdk xnk mkn ni mcm semulajadi dia x suka mkn.buatla apa pun dia tetap x suka food.

Bg dia makan sendiri

Sabar sis.. 😊

bg dia suap sdri