luka jahitan

Ada cara tak utk luka jahitan bawah cpt sembuh dan benangnya luruh? Tak tertahan rasanya tanggung rasa ngilu dan sakit

18 Balas

Sepatutnya benang jahitan tu tak boleh luruh. Benang tu sepatutnya akan tertanam sendiri dengan daging yg terkoyak masa bersalin tu. Kalau benang tu luruh kesan koyakkan tu tak bercantum sepenuhnya walaupun luka jahitan dah sembuh. Yang sepatutnya adalah benang tu tertanam pada bahagian koyakkan tu dan barulah daging bahagian bawah tu bercantum. Pengalaman sy masa bersalin anak kedua..nurse yg jahit koyakkan sy masa bersalin tu ada tanya,, masa bersalin anak pertama jahitan awak ada terbuka atau luruh ke,,sy cakap taktau sebab tak rasa apa2. Nurse tu cakap ada daging yg terkeluar tapi dah sembuh cuma tak bercantum je sebab benang nya dah terbuka atau luruh. Jadi nurse tu terpaksa jahit semula koyakkan masa bersalin anak pertama dengan koyakkan masa bersalin anak kedua.

4y ago

Aduduu seramnya jahit lg😥

Sy lps brnk nk cpt sembuh luka jahitan tu , mak ajar sapu majakani, asah2 biji manjakani tu ptu bsh2 kn sikit pastu husband sapukan kat mis v, mmg akn rse mcm pns2 gtu tp cpt kering n luka cpt ttp.. Dlm brp ari jea.. kalau misi n doc kt tmpt sy dia xbg bsuh dgn air suam tkot nye benang jahitan tputus sblm luka sembuh spenuhya,doc suruh basuh dgn air sejuk jeee.. Tp yerlakn lain tmpt, kdg2 tak sama cara.. Hhe

kalau saya basuh miss v ngn air rebusan daun jambu setiap kali nk kencing guna air rebusan tu untuk bilas lepastu minumla pati ikan haruan gamat minum dlm 7botol pun da cukup .. rajin2 sapu ubat kuning kt tempt luka .. saya buat mcm ni luka 2minggu da elok da tk sakit benang pun da tercabutt

Pgalaman sy, tokmak asah manjakani dkt lesong utk dptkn serbuk dia, kmudia sis cmpur dgn sikit mnyk gamat, sapu tmpt jahit guna cotton bud, Alhamdulillah 3 hri sy buat, luka kering n dh x sakit 😉

Pengalaman sya sapu dgn majakani & myk gamat shaja.. Bilas bla kncing dgn air rebusan asam keping, sirih, suam2 kuku.. Dn minum pati ikan haruan&gamat.. Tak lupa juga makn kena pantang

Tgk orang jugak sis. Sy buat mcm semua org cadang,betul2 kering apa semua makan oren tetap lmbt 😣 hampir dua bulan benang nak cabut. Tp sakit tu berkurang lah. Benang je tak cabut2

Nak tanya sikit , kalau Luka jahitan tu Ade kuar benang sedikit and penghujung jahit tu , mcm Kita jahit bju last benang dimatikan cmto , maknanya Luka da sembuh ye?

9mo ago

saya pun perlukan jawapan ni. Hope ada mommies yg boleh share pengalaman sama. Luka jahitan saya nurse cakap dah baik cuma benang belum tanggal. tapi saya tetap rasa ngilu tak selesa nak duduk atau nak cebok. Hari2 siram air manjakani dan lap bersih2.Bila sentuh, ada rasa mcm simpul hujung benang. Saya baru anak pertama bersalin normal dan vacuum.

Cuci dgn air suam.. Kna byk mkn mkanan yg tggi protein supya luka cpt sembuh.. Sup aym kg bgs utk pyembuhan luka.. Sma ikan haruan...

makan kene pantang jaga,makan yg kering2 ,akk saya dlu 6 hari jahitan dah trbukak sbb jaga makan pantang betul2

4y ago

haah,klau mandi nmpk benang jatuh.tu mknenye baik dah

Cuci ngn air sirih rebus dlu sirih tu ngn air pstu wat cuci guna daun jmbu btu ke cpt smbuh