Tips naikkan berat badan semasa pregnant?

Ad tak mommy2 yg tgh pregnant dlm ni berat badan dia makin menurun dan bukannya menaik atau maintain? Macam mana ya nak bagi berat badan kita naik semula? (Maksud sy berat sesuai dgn keadaan perut) Sebab setiap kali checkup setiap kali tu la berat menurun😌 Perut makin membesar tapi berat semakin turun😅 Sblum pregnant 58.8kg - now 55kg😌

7 Balas

saya pulakk buka buku pink berat 59kg. 4bln alahan tp xteruk sngat . berat naik 62kg. bla g kk berat trun naik g 60kg - 62kg. masa tu xbrpa suka nasi n sayur2. ska mkn buah2an. kndungan naik 6bln. berat bru 65kg. kndungan 8bln selera melambung2. berat naik g 71kg. skg kndungan da 9bln. berat 69kg n maintain. sy suka mkn ulam2 n nasi sbb sy hb low. tp skg hb da cntik . tp bla mlm sy mnum susu ibu or susu coklat. kdg2 je mnum jus . tp buah kerap mkn. trutama pisang . skg da rasa kontraksi skit2. pinggang da mula sakit2. tdo pn nafas xsmpi . kna pndai cri posisi tdo. nasihat sy . sis kna kerap mkn mknan yg seimbang . mcm nasi syuran n buah2an . n kurang kn mkn berat bila mlm. tkut nti perut ketat n sukar bernafas akibat kenyang . #9month #36weeks #1stbaby❤️

Awal pregnant berat saya 40kg, pastu turun 37kg. Masa minggu 13 baru berat start naik balik 38kg. Lepas tu makin naik slowly. Saya check kat swasta, tiap minggu scan dari awal sampai minggu 10 sbb risky pregnancy. Walaupun berat turun tapi tiap kali scan dr kata baby membesar ok, normal je berat turun sikit 1st trimester sbb alahan, masuk 2nd trimester InshaAllah selera makin better. Untuk saya memang saya try macam macam cari makanan yg saya selera untuk makan sbb saya banyak alahan. So sis kena cuba test makan kerap pape je yg rasa boleh. Tapi tengok gak la jgn terlalu banyak manis, oily foods benda benda camtu

Baru je cek up di KK td. alhamdulillah berat naik dr 58.9 ke 60.5kg. masa buka buku pink, berat sy 62kg. kena pantau berat juga lh utk nxt cek up. Sebab naik berat, sy dah mula selera makan sejak 3minggu lalu. Minggu lps sy makan di rumah mertua 5 hari 4 mlm (termasuk lunch di kenduri). Bila mertua masak & lauk kenduri, kan... haha sedaplah. Tp sy GDM on diet. kena berpadaw makan manis2, minum manis2 bagai. So, bg saya, makan je apa2 yg baik. Jngn tahan mkn. Berpada2 dgn makanan yg blh menjejaskan kesihatan

2y ago

moga semuanya baik belaka puan 💕

Xde tips cuma nk share je hihihi. Sy first trimester alahan teruk sampai kandungan 4bulan. Tp alhamdulillah berat masih naik walaupun sikit2 hahaha. Nurse ckp atleast naik kira oklah. Sampai kandungan 5bulan, alahan dh berkurangan n selera makan bertambah. Tp berat pun maintain naik sikit2 juga. Xmendadak sangat2. Buka buku 62kg, skrg 65.5kg kandungan 6bulan. Apa2 pn awak jga kesihatan ya, insha Allah semua urusan ibu2 hamil dipermudahkan ❤️

Nak naik berat badan, kena makan je la kan? Atau try minum2 susu ke, makan kira calori (makan,exercise) biar cukup/lebih sikit dari keperluan. Takut sis makan tpi by the end of the day still xcukup keperluan calori, boleh menyumbang ke berat turun jgk. Better yet, time check up kena scan perut tgk perkembangan baby okay ke tak. Kalau berat xbrapa nk naik, tpi baby maintain je perkembangan dh kira okay.

Klau saya ritu mnum susu utk ibu mngndung..berat mmg naik sguh pastu misi kerap bisig berat terlajak naik saya tukar mnum fresh milk plak..so skrg berat dah biasa2 😂

2y ago

Saya mnum anmum flavour cokelat tapi kena jaga makan jgk kang laju sgt berat terlajak naik 🤭

makan je