Boleh ke jelaskan sikit?

Actually boleh ke tak ibu hamil makan sayur bayam? Sebab ade yg ckp boleh ade yg cakap tak bole. Kitonyo minat bayam.

24 Balas

yg sy jumpa dietition lah kan..dia kata boleh mkn byam cuma jgn la terlampau bnyk..ni kajian baru ya bayam mmg mengandungi iron yg tggi tapi bayam ni juga akn tarik iron dlm bdan kite buatkn hb kite trun skit ..bayam itu sahaja yes iron dia tggi tp bile kite mkn dan react dlm bdan kite..dia akn tarik iron kite tu..gitu lah yg dia cerita

ada tengok video katanya makan sayuran hijau tapi jangan specific satu saja...variasikan sayuran..apa pun nak makan jangan berlebihan. tapi saya dapati doctor marah dengan video tt tersebar ni...baik ikut saranan doctor tau...atau doctor imelda balchin pun banyak tips. kwn doctor cakap jangan percaya benda takde study.

kenapa tak boleh? bayam la yg paling elok dimakan masa mengandung. selagi di cuci bersih dan dimasak elok, tak jadi masalah utk dimakan

Saya masa buka buku pink...Nurse kata hb ok 114,Tp nurse ckp jgn mkn bayam.. Mungkin takut bp makin naik kot.. Tempe pon nurse xbg mkn,dh la fav tu hehe..

Boleh makan bayam.. Tp jgn berlebihan.. Sbb 6t ada efek pd bby.. Sy bru tgok tiktok GM Noordin mlm td.. Nk tau lebih, sis boleh tgok di tiktok ye..

boleh je kalau tak de apa2 yg memudaratkan semasa kesihatan awak.. tp kalau awak tnya petola.. pula..mmg btl bikin banyak angin dlm perut kalau makan..

4mo ago

tak pasti pula.. hri tu search kat dlm asian parents tentang petola katanya buat cirit birit atau pun pencernaan discomfort memula tak juga caya..masa tu teringin nak mkn petola jd kite masak.. skli beberapa jam lps tu btl pla.. tp as long as badan blh tolerate ok kot kalau x undang apa2 masalah lain..

bole je, kenapa pula tak bole. bayam ni kalau yg hb low ,sgt sesuai tau makan. so jgn percaya yg ckp tak boleh tuh.

Awk. Video kt tt tu pun sy dpt jgk. Abaikan je awak. Seeloknya ambik pelbagai jenis sayur dpt semua nutrition. Ikut mcm Dr advised tu.

ehh setahu saya bayam okey lagi lagi untuk naikkan hb , rata rata kt social media saya mmg sruh amalkan bayam . no worry sis makan jee