Sayur frozen for baby

Saye nak tanye boleh ke frozen kan sayur untuk masak makanan anak ? Sebab haritu macam ade nampak post ade yang cakap beras dan sayur tak elok frozenkan untuk makanan baby. Contoh nye mcm sayuran hijau mcm bayam, kailan pakchoy, brokoli.

8 Balas

Sayur sy tak frozenkan. Masa anak sulung ye sy portion dah masak blend dan frozenkan buat stock seminggu takde masalah. Utk anak kedua, sy buat bubur je 3 days rule. Tp sayur sy masak hari2 cuma dah siap potong cuci, portion dan letak dlm bekas. Tggl masak dan campur falam bubur

Yup tak disarankan untuk sayuran hijau. Sayur lain takpe macam jagung, carrot, terung, labu, etc. Sayuran hijau tu awak boleh cuci basuh siap then portion kan ikut kesenangan awak. Nak masak nanti tinggal campak2 je.

nant syur nye lebam sis.. x tw la cara sye salah ke tp nant syur je tukar color.. yg ok ble frozen kn pun peas & kcg bncis..

brokoli ok kot.. tp kena cara betul nanti lebam tak sedap. yg berdaun tu better fresh, masak kan cepat je

sayur better masak fresh..utk kekalkan nutrisi. beras boleh frozenkan utk pendekkan masa memasak.

memang tak digalakkan pun awak. nanti hilang nutrisi. kebiasaannya sayuran hijau cepat je masak.

boleh je sis frozenkn kalau kerja & nak jimatkn masa, anak saya elok je berat naik

sayuran hijau tak elok frozenkan