Acid Folic kena makan sampai bila?

Acid folic ni kena makan sepanjang kehamilan atau first trimester sahaja?

20 Balas

secara amnya folic acid perlu diambil sepanjang kehamilan. tp pengambilan tablet folic acid sahaja selalu smpai 12 minggu kehamilan. sbb selepas 12 minggu KK akan buat check HB. then KK akan bagi ubat tambah darah (jika perlu). kalau puan dapat ubat tambah darah namanya zincofer/ Iberet/maltofer/ obimin. folic acid yg warna kuning Dari KK tu x perlu makan dah. sbb dalam ubat tambah darah yang saya nyatakan tu dah terkandung folic acid. kalau HB puan cantik tak perlu ubat vitamin tambah darah tu, folic acid perlu terus dimakan

puan dah buka buku ke? folic acid ni kena makan sepanjang kehamilan, bezanya bila buka buku lepas check HB kalau ok ada nurse bagi makan folic acid yang sama, macam saya lepas buka buku terus tukar Zincofer, tapi dalam tu still ada folic acid. ada yang tak sesuai, takboleh telan, nurse akan bagi ubat tambah darah yang lain, ada kena beli di luar bila KK takde.

2w ago

saya tak boleh makan zincofer bila makan muntah2 cirit2 lagi Nurse KK tukar iberet ok la tapi zat besi dalam zincofer lagi ok iberet tak cukup kuat..tapi alhamdulillah folic asid dan susu ibu mengandung takkan tinggal..dan amalkan makan sayur2 hijau..

Obgyn yg check kita je yg boleh jawab soalan ni. Lain org lain ubat yg doctor prescribe sbb nk kena tgk baby growth & mom’s conditions. Mcm saya 1st & 2nd trimester kena makan acid folic & calcium pill. masuk 3rd trimester baru doctor suruh stop makan acid folic & tukar pada obimin plus.

ohh klau sye 2nd trimester ni still makan acid folic(blacksmore) sye beli sendiri then nurse kte boleh teruskan sbb acid folic blacksmore baik then ubat nurse bgi (obimin) pon sye makan jugak

Macam saya sehingga doktor arahkan berhenti dan ambil supplement zincofer, seterusnya iberet. Zincofer dan Iberet memang ada kandungan Asid folic. So, dapatkan arahan doktor

Saya memang makan folic acid walaupun tak pregnant. Tp acid folic sy ada skali dengan vitamin b lengkap. Bgus utk tambah nutrisi dalam badan

folic acid beli sndri makn sblum preg smpai buka buku.. dh buka buku mkn ubat kk bekalkn.. dlm ubt kk bg tu smua lengkp dh..

leps dpt obimin , nurse ckp xperlu da mkn acid folic . sebb dlm obimin tu pun da Ade acid folic .

Kalau xda mslh apa smp dah buka buku pink dan dpt ubat dari klinik, blh mkn ubat klinik bg je..