Folic Acid

Please jgn skip makan folic acid on your first trimester. Masa first trimester, otak dan saraf tunjang bayi terbentuk dengan cepat. Bayangkan dari satu sel nk mutiple sampai jadi baby. So memang memerlukan folic acid secukupnya untuk pembentukan yg sempurna. Kalau xambik berat. Kdg makan kdg xmakan, janin bole kena kecacatan tiub saraf sekiranya folic acid xcukup. So please. Makan folic acid for ur perkembangan baby especially first trimester.

Folic Acid
5 Balas

Btul tu.. asid folic dh ckup bila Kndung dh 4 buln or 5 buln.. pstu xmkn pn xpe jnji mkn vit lain utk tambahan.. misi tmpt sy ckp mkn asid folic smpai 4 or 5 buln kndung dh ckup.. so sy dh stop mkn asid folic sy gnti kn gn obimin tu pn smnggu bpe kli je sy mkn.. sb sy ada mnum ssu jgk.. scan alhamdulillah bby siht.. skrg sy dh nk msuk 23mnggu..

sy xpenah mkn pun doc bagi xmkn masok second trimester doc bagi obimin je sy xbole minum susu, jadi sy beli calcium je tablet tu

4y ago

awak memang tk ambil folic acid langsung ke waktu pregnant? awak gantikan dgn apa ya? awak amalkan makanan sihat ke?

Folic acid blh amik sebelum kawin gak..Ia mmg bagus tuk bakal ibu

Dalam obimin pun dah termasuk sekali dgn folic acid. Vit yg lengkap..

4y ago

Ya betul, sy mula2 pregnant je makan yg 5mg tu. Dah lepas 1st trimester, sy makan obimin & calcium je smpai skrg dah 38w 3days. Start 35w saya makan neurogain utk perkembangan otak baby.

yes