Preggymum

5w2d tpi still lgi pudar.. Sye nk tnye mum2 smue penah x time mengandung keputihan jdi banyak?? Knape ea n mcm mne nk atasi bnde tu..

Preggymum
14 Balas

Sy awal2 pun byk keputihan. Kurangkan manis dan minum air masak byk2. Lepastu jaga kebersihan miss v lebih sikit. Lepas kencing, lap miss v kering2 baru pakai spender. Pantyliner tu kena kerap tukar. Saya buat mcm tu alhamdulillah tkde dah. Tp kalau teruk sgt consult doktor. Miss v tu senang kena jangkitan kalau kawasan tu lembab. Jd kena pastikan sentiasa kering dan jgn pakai spender ketat.

keputihan normal...asal jgn warna hijau,berbau, bile jd mcmtu kne inform doktor.sy da dpt ubat untuk masukkan kt dalam, da buat,tp mcm byk pulak keluar..pastu kebetulan demam kne admit ward,sy bgtau nurse, dorg amik smple dgn cara masukkan muncung itik tu, sakit sikit je...skali datang pakar sakit puan, amik smple pakai tgn je mcm check jalan..sakit oooo...

4y ago

eh samalah kita😂 kena admit ward lepastu gitu 😂

Sye awal2 mse 6w - 7w keputihan mmg kerap sngat. Tpi bila da msuk 11w ni slowly dia berkurang. Kadang takde langsung. Sye perasan keputihan sye senang kuar bile tgh stress, bnyak mkan manis ataupun bila badan letih sngat. Selain dripada tu, jarang ade keputihan.

Sye da nak mas0k 32w.. Masih keputihan..tapi d0kt0r ckp.. Jgan sampai berwarna kuning.. Tu da teruk.. Klaw terlampau penat sgt.. Die akan keluar byk.. Kadang² bau.. Gatal.. Tu yg xtahan..ank pertama n kedua.. Ok jew.. Nie anak ke 3 kena macam nie..

Saya ada keputihan sampai skrg , doc dah bagui ubat, pun tak jalan.. Bila pi klinik je mesti sangkut dkt urine test 😭 dah tk boleh nk pi klinik mcm ibu2 yg lain sebulan sekali 😌😂 kena pi 2 minggu sekali

4y ago

Tak la.. Nanas yg boleh buat kandungan gugur

No worries. Nnti 2 3 hari lagi akan bertambah terang. Nak atasi keputihan, kena bnyak minum air kosong, makan sengkuang dan lobak putih. Kencing pun tak kotor nnti. Jangan minum manis2 ya.

4y ago

Saya sempat tanya pakar O&G semalam, nak kurangkan keputihan dan takde air kencing kotor, bnyakkn minum air masak dan air barli.

Saya dah 24weeks keputihan tu ada je. Pekat macam susu sbb saya kuat minum ais dan makan benda yg manis. Sekarang saya lebih kan air masak. So, keputihan tu kurang pekat.

Hi sis, sis check upt bile eh? Sy harini da late 3days dari hari patutnya dtg period. Sehari selepas sy tak dtg period tu, sy try check upt sebelum subuh. Tp takde ape2. 😂

4y ago

Sbb this week sy ade join running. Tu risau kang lari beria2. Tetiba preggy lak. Patut tak nak check hari sabtu pg before pegi lari? 😂

Nomal kalo awl2 keptihan. .sye slalu mcm 2. .lps 2 p spital. .dpt ubt insert. .alhamdulillah okee. .

4y ago

Ooo.. Ok.. Tq😊

normal keputihan masa pregnant tapi x normal kalau brbau, brwarna, pekat.. boleh refer dokter..

4y ago

wc wc