5 weeks pregnant

5 weeks dh boleh g check doktor ka...sbb ad yg kata tnggu minggu ke 8 bru nmpk kantung....mohon penjelasan.

16 Balas

Nak scan utk apa? No need to scan klau awak takda masalah kesihatan. Klau dah UPT tunjuk positive kira betul la pregnant, nak kepastian p klinik kesihatan gov cakap kata lewat period ke, ada rasa tak selesa ke apa. Nanti doktor akan buat ujian air kencing, dapat result positive doktor akan bagi kertas result tu utk p ambil tarikh appointment dkat klinik kesihatan ibu&anak. Dah buka buku nanti memang dorang akan scan jugak, klau kandungan problem scan kerap,klau kandungan takda masalah selalunya scan week 9 - 12. Bila scan awal2, nanti tak nampak janin awak jugak yg fikir mcm2.

5y ago

Ini saya setuju.. Kalau scan terlalu awal hanya akan menyebabkan mummy risau.. Better 9weeks ke atas.. Sebab saya sendiri pernah melaluinya scan at 6weeks tak nampak kantung lepas tu nangis sebab risau tak jadi.. Repeat scan masa 9 weeks, baru nampak...

G check doctor utk scan ke? Kalau scan tak perlu lagi kot. Sebab milestone org tak sama, tak semua org lucky scan awal2 nampak kantung. Nanti rugi duit je 😅 bukak buku pink je dulu kat kk, nanti dorg buat scan jugak. Kalau nak scan luar tunggu nanti 20w ke, buat details scan. Baru puas hati ☺️

Sy baru pegi scan kelmarin.. 5 weeks 3 days da nampak kantung dan baby comel.. Hihi.. Belum buka buku lgi, doc suruh datang balik week 8.. Ekceli nk cnfirm pregnant je tpi doc ajak buat scan..

Kalau check utk comfirm kn pregnant ok ja...tp kalau nk scan mmg xnampak apa lagi... awal lg.. tggu 8 weeks ke atas...sy 8 weeks pn bru nmpk kntung ja..

Sy pergi kk check masa 6 weeks, doc cakap tak nampak kantung lagi.. doc suruh datang lagi 2 minggu.. masa 8 weeks dah nampak jantung baby 😊

Kena confirmkan preggy dgn scan kt swasta dulu. Pastu noleh buka buku pink utk pemeriksaan lanjut

8w akk g scan di swasta jer dl..nk confrm ok ke x janin..sbb pernah gugur 10w..so buat buku 12w di kk

5y ago

Sama2

not so sure dear . macam sy nurse minta sy dtg 12 week . senang katanya . dgn kdaan covid skg

Sy masa 7 minggu doc x nampak apa2. Bila 11 minggu baru nampak kantung,baby & heartbeat baby.

12 weeks baru scan nmpk dah mmg puas hati pg awal2 takut x nmpk kita yg Rasa kecewa nnti