Boleh ke travel balik kg time kandungan 36 weeks?

36 weeks boleh lagi ke travel jauh2? Plan nak balik kg raya nie.. Tp mcm risau pun ada sbb agak jauh juga perjalanan dari johor ke kelantan. Ada x mommy2 yg 36 weeks time raya nie plan nak balik kg? Ape persediaan yg mommy2 buat utk balik kg nanti?

14 Balas

pengalaman saya pernah balik raya masa anak 1st (35w) masatu nak balik dari kedah - kl, kena pulak time jem tak boleh berhenti. contraction makin kerap.. dkt sg perak nampak kereta polis. terus husband benti tepi bagitahu polis..polis tu call ambulance 😅 5min dari ipoh..gila laju betul ambulance datang.. sampai hospital check2 dah 2cm..doc tahan sehari..pujuk doc kata nak balik bersalin kedah. doc agree sbb bukaan still 2cm. husband terus pecut balik kedah semula🤣 siap suruh sy tido risau mcm2 hal..Alhamdulillah sampai kedah terus gi hosp balik lusa bersalin terus. anak 2nd (36w) pon balik raya juga, tapi terus stay kedah risau jadi pekara sama haha, xlama juga terus bersalin. skrg ni no 3 pulak tapi baru 32w tapi sy tak tak balik kedah.. risau juga sebab false contraction agak kerap..raya kl je kot thn ni..sbb plan nk bersalin sini.. kalau sis nak balik & plan bersalin kg. ok je.. kdg2 kita plan ni xmenjadi.. mcm sy plan masa anak 1st tu mmg nak balik kl smbg keje dulu. tp xjd. sbb baby keluar awal. so sis prepare sebarang kemungkinan ya 😊

2y ago

Hehe.. Tenkiuu sis kongsi pengalaman. Sy x plan pun nak bersalin kat kg. Cuma nak balik beraya je sbb dh 2 thn kan xleh beraya ngn family. Cuma tuu laa duk risau kalo terberanak awal 😂

Boleh kot. Sy pun travel raya ni tp setakat perak-penang (3-4jam) Sy pernah travel Perak - JB (6-7jam) sblm puasa. Apa yg sy buat is minta suami kerap benti di kwsn rehat. Sbb kita perlu renggangkan kaki & bdn utk elak sakit blkg & bg aliran darah kembali normal. Plus bila travel jauh ni cabaran dia bila nk kira gerakan bby. So mummy kne alert bila agak2 xrasa bby gerak dlm sejam, kejut dia cpt2.

2y ago

Sama2 ☺️ InshaAllah moga yg baik2 shj utk kita 😊

Jauh tu sis… Kalau time bukan perayaan ok lah jugak… Ni time raya ni , jauh satu hal, jem pun confirm2 lah…. Lagipun dah sarat dah tu… Anytime boleh bersalin.. Kalau boleh stay jela kat rumah. Risau tgh jem2 kat jalan sakit ke apa ke dah susah dah… 😅 Saya pesan je sebab saya KL ke Johor pun tak larat nak lama2 dlm kereta… Kecuali kalau naik kereta besar luas boleh luruskan kaki…

Klu 36weeks ni sis dah sarat.. bila2 boleh bersalin.. klu sis tiada pilihan, blik time x Jammed sgt.. senang nk ke hospital berdekatan (if anything happen) n perjalanan jauh melunjurkan kaki.. dulu sy dduk seat blkg n seat depan turun habis.. 😁 semua keperluan bawa ya sis. Anyway selamat hari raya 🌸🌸🌸 semoga dipermudahkan urusan 😉

2y ago

Tenkiuu sis.. Insya Allah harap2 baby xkuar awal laa. Bg chance ibu beraya dulu. Hehe.. Selamat hari raya utk sis juga..🌹🌹🌹

sy bru je blk hujung minggu dr Perak ke Kelantan,jln x jem sbb waktu org x cuti,kandungan da 38 minggu,sampai je Perak blk,mlm tu rasa contraction kuat,p klinik kne refer labour room sbb air ketuban jd krg n bukaan da 1 cm,Dr ckp mungkin sbb penat travel jauh,sy rasa better jgn ambik risiko..sbb Johor ke Kelantan lg jauh dgn jln jem nk raya..

Bahaya la sis,time musim2 raya Jln jem teruk lebih2 lg pantai timur .sy Pn org Kelantan,jd sy nasihatkn tak payah balik la sis.risau beranak dlm kete time2 jalan jem.saya pun tiba2 pecah ketuban pada 35weeks pada bulan 1 haritu.kita xtahu kan if anything happen..kalau nak balik better balik sebelum Jln jammed

ehh sama dngn saya,selangor ke kelantan dan masatu 36 minggu .. insya allah semua akn baik2 je,,nurse,dr dan mak saya pesan beg pi hspital bawak balik kg ,jgn tinggal dan buku pink pun kne bawa

2y ago

Baik sis.. Harap dipermudahkan segala urusan kte. Sy last travel balik kg mase raya cina aritu sampai bengkak2 kaki sembap. Kali nie xtau laa cmne plak kan dgn jalan jammed teruk. Dah laa skrg asyik nak kencing je. Hehe.. Kalo pakai pampers dewasa tu selesa x agak2? 😅

Boleh je sis.. sy pun risau juga nak travel.. raya ni travel KL - perak - melaka, 37w.. beg hospital n buku pink jangan lupa bawa.. harap sempat beraya dulu laaa.. 😅😅

Anak first dlu saya travel dri kl-kedah wktu 37w. Alhamdulillah okay. Tahun ni pn raya travel kl-kedah 37w jgak. Harap2 okay.

2y ago

Insya Allah.. Harap dipermudahkan urusan kte semua yer. Aamiin.. Duk pujuk baby jgn kuar awal. Hehe..

Kalau dr sy, dia kata boleh jer cuma kena pastikan kalau apa² jadi, mudah untuk dapatkan bantuan medical..