31 weeks:kulit gatal n suspek gdm

31w rnie mkin trok gatalnye. kna mrh gn husband..mcm2 dh pkai tp xok gk la...rimas sgt..then bru ni dpt tau suspect gdm. skrg kna amik bsp 3x skri. nk tanye, bsp normal brpa? sblm mkn n lps mkn?

4 Balas

Bsp kena ambil 4kali sehari. Kol 8pgi / 10.30/ 2.00/8 mlm (ikut wktu KD tmpt sy) sebelum cek tu kena la puasa start kol10mlm tu. Utk 1 hari tu cuba la elakkan mkn mknn mnis, bnykkan mnum air masak. Kalo blh ssu pn xyah mnum dulu. Lunch plak mkn lauk yg direbus,kurangkan nasi. And jgn mkn mlm sblm kol8 mlm tu. Lps amek bsp baru mkn mlm. Sy buat mcm tu je spnjg cek bsp, result ok. Esok cek kali ke5, hrp result awal ok, sbb raya ni bnyk sgt mkn kuih raya😅

BSP tempat saya (kk kota bharu) kena buat 4kali sehari. pukul 8pg, 12tghri, 5.30ptg n 9.30mlam. result yg kk nak adalah pagi pkul 8, 12 n 5.30 kena bawah drpd 5.3. utk pkul 9.30 pula, nak bwah drpd 6.7. So, sehari sebelum buat bsp tu, sis kena jaga mkan, elakkan terus mnuman n mkann manis, kurangkan nasi n buah. just mkan sayur n mnum air kosong je bnyak2. insyaAllah result msti ok. 🥰

Kt tmpt sy bsp 4X(8am, 12pm, 5.30pm, 9pm).. Bacaan yg pkul 8am kne < 5.3, yg lain tu kalu x silap < 6.7..

Puasa