Hb makin low

30w preg. Hb dari 11.9 trun 8.3.. Dah jumpa pakar pemakanan, dah tukar ubat dari zinkcofer ke iberet, dah jarakkan pengambilan ubat -makan - susu tiap 2jam.. Dah stop minum kafein dan gas sejak awal preg.. Dah try konsume jambu batu,kurma, air limau dalam masakan, hati ayam dan daging2 sertaaa lain2.. Dah prbanyak mkn sayur dan buah2an, tiap hari.. Kenapa mkin kurang juga eh? Risauu risauuu.. Dari refer sample darah ke hsptal bandar, skrg refer ke hspital ibu kota pun.. Mcm tak dapat ditek msalahh apa, jangkitan kuman dalam darah pun smkin mngkat takk kunjung trun 😭

23 Balas

saya masa 35w hb tiba² low. nurse sungguh lah risau sbb due dah dekat. dalam masa 1 hari sebelum ambil darah dan jumpa doctor,nurse ajar saya makan ubat zincofer dengan air sanquick. tak perlu air kosong. 1 hari tu saya melantak je air sanquick 😅. astu nurse suruh saya makan ikan tongkol/cencaru cicah dengan air asam jawa. sayur pulak saya ambil sayur bayam. buah oren dan kurma. masa ambil darah dan jumpa doctor, Alhamdulillah HB saya terus naik ke 12.9. doctor scan pun cakap bby semua okey tak ada masalah. tunggu masa nak bersalin je dah ni.. sis cuba lah ye apa yg saya buat ni. mana tau serasi.. Semoga dipermudahkan segala urusan mmy ye 🤲🏻❤️

maybe ubat tak sesuai .. saya kalau selain ubat 4jenis tuh memang hb akan drop , mula2 buka buku saya minum zinkofer tapi hb drop dari 11 ke 10 pastu saya minta misi tukarkan ubat 4jenis tu alhamdullillah cantik je hb .. saya elakkan susu , kafein dan makanan ringan ke saya perbanyakkan sayur dan buah2 naik banyak 13.. nanti cuba tukarkan ubat kalau minum iron tablet warna coklat try ambik 2biji pagi dan 2biji sebelum tidur kalau okey .. saya terus terang je nan misi dia ikut je apa saya cakap sebab sebelum ni anak sulung memang saya kena minum ubat macam tuh ..

sy dr anak 1 hingga ke 3 xpenah Hb low. time anak ke 4 Kali ni Hb drop ke 10.5.. dkt 3 bln masih xnak naik. wlau dh tmbh dos zin coffer.. xamik coffee (penggemar sgt) anak sebelum ni minum xpenah ade masalah hb.. ade suggest amik jus maMariam lps smggu amik, kebetulan ade appointment klinik. Hb jd 10.7.. sblm Tu 3bln xgerak dgn bacaan 10.5 now dh consume 2 botol dlm sebulan stgh.. doktor bgtau hb dh resolved. dgn last bacaan 11.9.

2y ago

sma pula kisah kita ni😅😅sy ank 1 smpai 3 pun xde mslh hb low...ni prgy ke 4 hb 10.3....nnti sy try jus mamariam..🤲hrp2 naik lah hb sy...penat sbulan ada jgak 8x ulang alik klinik,hspital..

Mcm sya tiap kali pregnant mmg hb low .. dpt tau diri ada thalasemia time anak no 3 .. jadi mmg tiap kali pregnant hb low sbb sya ada thalasemia .. try je apa2 usaha selagi blh .. sya pun usaha sebyk yg sya mampu walau naik pun ala kadar je 😂 tu pon no belakang je , no depan nya still sama 🤣 sya pernah smpai tahap 6/7 mcmtu hb .. in shaa Allah doa byk2 dan ikhtiar selagi mampu

2y ago

Nurse sya sini mmg tau smua dah sya hb low .. dorg mmg just suruh trus kan consume ubat tmbah darah je dri anak no 2 lagi smpai skrng ke 6 .. time preg mmg hb low , lepas bersalin mmg slalu check naik mcm biasa 12 mcmtu .. tpi mmg slalu kena ambik darah check hb laa

sama with me dr ank first mmg ad hb low,,ni prgnt no 3 dri 10 trn smpy 8.0 smua petua ubat dh mkn stil cmtu,,moderate anemia,,lusa dh kna kib venofer utk msk kn iron sb sy pn iron kurg,,wlpn doc dh bg 2 mingu utk naik hb n iron bdn stil xnk tolerate ,,maka redho je la 22/8 - 1/9 msk iron,,demi nk anak sihat,,wlpn byk yg ckp skit lebam apa smua cma sya amik positif nk anak sihat n lahir dgn jaya ye

Saya pun macam tu hb tak naik naik walaupun dah makan maltofer 3 biji sehari. Naik sikit je 10.3 macam tu. Lepas tu amalkan mamariam 2 sudu pagi 2 sudu malam maltofer 3 biji sehari baru hb naik 10.9 last check . Kalau tak memang stress sebab hb asyik low je

Kalau sy doc tak bgy minum susu dlu takut kacau ubt, makan iberet ngn sunquick, 2-3 jam lepas makan, makan sblom tido. Klau nk g klinkk pgy tu mkn kacang tanah n jambu batu. Dari awal pregnant smpai 32minggu hb 9-10 ja, skrang dh naik 11.6

Saya pun sama tapi sejak saya try jus mamariam sumpah menjadi . Saya HANYA CONSUME JUS MAMARIAM DAN TINGGALKAN UBAT STILL NAIK HB . Mula mula ingat tak berkesan , tapi menyesal tak try awal awal . Saya start consume sejak 35 weeks .

2y ago

Dah masuk 37weeks ni saya susah nak telan ubat . Nak muntah . Saya hanya makan jus mamariam je . Saya tingglkn ubat

sy aml pati delima dgn maltofer.. alhmdulillah naik.. sy pun dri remaja mmg ad drh rendah .. awk bole la try.. murah ja 1 botol tu dlm Rm15 trgntung jnama.. thn la dlm sbulan lebih klu ambil 1 sudu shari..tp minum kena bnyk

2y ago

wc sis.. dekat shoppe ad kot.. suami sy beli dekat kedai jeruk madu pak ali..

try mkn ubt sblom tido.. try beli susu yg naikkn hb di fb.. atau jus delima.. boleh try minum ubt kelapa dara utk hb.. sy ni jenis hb low asalnya..tp bila pregnant sy xde masalh hb drop..