Neonatal Jaundice

2 x admit hosp due jaundice any advice or anything to me?

28 Balas

First , ibu kena sentiasa positif . Memang risau anak sakit tapi kena juga positif untuk make sure production susu baik . Doa banyak banyak . Insyaallah , itu je yang mampu kita buat selain susukan baby kerap and ikut petua lain tu . Anak saya pun , ni dah hari ke 40 still tunggu result hospital . Tunggu result darah and air kencing sebab hari tu ada kuman . Bulan 8 buat scan untuk check saluran kencing . Doakan semua nya okay .

5y ago

Biasa lah tu , bapa pun kadang tak sanggup tengok inikan lagi ibu . Anggap je lah apa yang dia lalui tu buat dia kuat , insyaallah .

kerap bagi susu sis..baby jaundice mmg suka tido..kna kejut selalu..sy bg ank saya mndi air cap badak..Alhamdulillah turun kuning dia..jgn bg anak mndi air suam..bg mndi air sejuk..air cap badak tu sejuk..sbb air suam tu boleh bg naik lg kuning..lepas tu bancuh bedak sejuk dgn air cap badak tu..sapu seluruh bdan bby..InsyaAllah kuning akn turun sikit2..

5y ago

semoga bby cepat bebas jaundice

Kerap kan susu badan... Cari kedai sengseng dia ada jual herba khas utk kuning.. Herba tu untuk mandikan baby.. Alhamdulilah anak saya punya kuning tinggi lepas mandikn baby dgn air herba tu dalam 4 hari mcm tu terus drop kuning anak saya.. Maybe u can try that and ramai cakap titiskn anggur hitam sikit je dalam mulut anak.

Situasi sama dgn sy 2 kali admit sbb jaundice.. Baby jaundice sampai 1 bulan lebih.. Admit kali ke 2 sbb nak scan hati baby tp xde pape pun cume follow up pakar lepas tu.. Awk kena bg bf slalu, elak bg mndi baby guna herba cina dan sy slalu mkn anggur hijau.. Ada org bg baby rasa sikit tp sy x brani 😅 moga baby awk cpt sembuh

Jaundice sebab mother blood group O ke? Baby sy sampai skrg 14weeks masih lagi jaundice (breastfeeding jaundice). Tp ni tak bahaya. Sy tak bagi fm sebab baby tak pandai guna botol. Jd, kalau baby pandai guna botol, try fm. As long baby feeding well, poo kuning n pee banyak which is normal, inshaallah turun kuning 😉

5y ago

Kalau mother n baby same blood group which is dua2 O, kuning cepat turun. But if lain2 blood group, mmg sgt lambat nak turun. Alhamdulillah my baby now 2months and berat dia cantek, 5.3kg 😁

baby sy pun prolong jaundice.. pg² dlm 8am-9am ade matehri klu ibu nk jmur skli pun blh sbb time ni ade mthri ade bg vtamin utk kulit.... jemur dia dkt situ kejap.. then bf on demand... ank sy jd prolong jaundice sbbnye 3hr x kencing.. berak shj.. skrg alhamdulillah ok dah.. stiap jam bgun nk susu..

try serum mandian kuning nuraz sis .berkesan ats izin Allah insha Allah .and kerap susukan baby dan please please jangan ikut petua yg memudaratkan baby dengan bagi makan macam macam

Kerap bagi susu badan okay. InsyaAllah akan turun kuning dia nanti. Baby I dulu pun jaundice over 300 sampai kena tahan kat nicu. Mommy be strong, jangan stress2 sangat. Jaga diri 😉

5y ago

tq puan. I kesian ngn bby i, 6 jam sekali ambk darah... double photo pulak... so far alhamdullilah, susu bdan ada n bby pdai hisap

cuba awak minum susu kambing yg fresh sis, lepastu bagi baby susu kambing tu sikit je, anak saya pun haritu jaundis sebulan.saya minum susu kambing cepat turun kuning baby saya

hai sis .. sy dlu bg ank minum susu formula .. sbb ank sy 2 mnggu jaundice . so last doc izinkn bg susu formula . topup susu bdn .. lpas jaundice hilang truskn susu bdn ..

5y ago

waa Alhamdulilah .. sis kne kuat ok .. xmau stress2 ye