Sekadar meluah

1st mom -aku doc declared ada anxiety depression tahun 2021 sbb Covid & masa tu tgah pregnant 16-17w,covid stage 3 pn da mcm rasa tak hidup lama…. -C-section mom yg tgah hadap masalah sembelit yg xtau bila nk settle da mcm2 cara aku buat still sama,smpai rasa mcm ada kanser usus plak -baby da taknak bf, since aku pn slalu ada masalah bengkak susu,so aku decided nk stop…da makan ubat,blah kanan susu da tak keluar tp masih berketul2 kadang berdenyut2 sakit…sblah kiri masih ada susu kalo sakit aku marmet je baru lega tp still ada ketul2…kdg gatal sbb susu tgah stimulate lagi…bila refer doc..doc ckp tu biasa…aku frust skit kt sini sbb tiap kali pegi klinik penyelesain dia doc bg ubat je xda plak nk check sgt…NI LA MASALAH BESAR AKU SKANG SUSU TAK NAK KERING KE CMNE NI! -full blood test hujung tahun aku dpt result high cholesterol plak da start makan ubat sbb tggi sgt around 6.2 bacaan dia Baby 1 tahun 2 bulan -lahir 37w sbb bacaan darah tggi sgt,uri da xsihat jantung baby da slow…dia keluar pn berat ckup2 makan je…alhamdulillah sihat & sempurna -tgah perlahan-lahan nk melangkah…tp bleh jalan cuma tak berapa kuat or laju lagi -tak pandai berckp lagi yg dia tau dada baba tata mcm lmbat perkembangan dia -asal instinct aku cm kuat dia Austisme or aku ni over thingking? -kalau dia nk sesuatu dia jerit…puas ajar NAK,SUSU,LAPAR Suami? Dia dgar je mungkin sbb da xlalu nk hadap…dia iyakan je…ntahlah…kami pjj…sbb rezeki dia di perantauan…aku perlukan sokongan…bukan tak bersyukur…tp tulah…ada ke senasib ngan aku ni? Aku nk sihat mcm dlu…terima kasih…#advicepls #firstbaby #bantusharing #firstmom #CovidFighter #AnxietyFighter

4 Balas

1) try to fix & love urself first. ubat anxiety/depression tu makan ikut jadual? kalau tak makan ubat, mungkin boleh discuss dgn psych ttg ubat. 2) masalah usus/sembelit boleh diatasi. mungkin sbb puan ada anxiety, jadi semua benda nampak mcm besar. pergi farmasi & beli ubat lawas buang air dlm masa tu makan buah tinggi serat/minum byk air. nampak mcm simple tp sebenarnya sgt2 membantu. 3) pergi klinik/hospital lain dptkan 2-3rd opinion utk bantu keringkan susu. ada ubatnya & jgn marmet/stimulate sbb bila kita bg ransangan, lg susu akan keluar. 4) cuba makan makanan seimbang & cari makanan yg kandungan kolesterol rendah. kena kawal level kolesterol. makan ubat jgn skip. jgn berhenti makan ubat tanpa pengawasan doktor. 5) Alhamdulillah baby puan sihat & sempurna. Insha’Allah anak soleh/solehah. 6) jgn samakan/bandingkan anak kita dgn org lain. tiap anak lain perkembangan dia. dah pandai bercakap walau 1/2 perkataan dah memadai utk umurnya. puan cuma perlu lebih bykkan bercakap dgn dia, menggunakan ayat yg simple, ayat penuh tp bermakna. jgn guna bahasa pelat/alien. 7) autism ni hanya boleh didiagnos oleh pakar. umur anak puan belum sampai tahap utk didiagnos. autism ada byk spektrum juga. kalau dia takda eye contact, tak bercakap langsung & "seperti dlm dunia dia sendiri", yes boleh risau tu pun setelah umur dia cecah 18bulan. skrg ni puan ckp dia ada sebut baba/dada so maksudnya dia masih bercakap & respon kpd keadaan sekeliling. 8) kalau puan tak bekerja, mungkin boleh usahakan pindah ddk bersama suami. kalau bekerja, sy doakan puan sabar & tabah. pjj mmg sukar tp sy tahu puan boleh, puan kuat. puan dah harungi sejauh ni, tinggal sikit saja lg. one step at a time. jgn rasa kurang dari org lain, jgn rasa rendah diri. you're stronger than you think. ingat Allah, segala ujian ni dtg dariNya utk puan yg Dia tahu puan mampu hadapi. Insha’Allah dipermudahkan. kalau puan takda bahu untuk bersandar, masih ada lantai untuk bersujud. kuat ya puan, puan mampu. puan hebat!💪

1y ago

Awak tidak berseorang. Bergantunglah pada Allah jika suami tidak mampu. Berkongsi dengan Family dan sahabat terdekat sangat baik utk jaga kesihatan mental. BELAJAR terima kekurangan diri dan CEPAT bangkit dari rasa putus asa. Tanam rasa Allah Maha Baik setiap hari untuk Keep POSITIF.

Sy fhm apa perasaan puan sbb sy pun on medication sbb penyakit psy.. selain tu sy ada byk jgk penyakit misteri yg x sort out. Kita tend to burst walaupun benda kecik² sbb chemical otak kita xstabil. Cadangan sy, puan cuba cari teman rapat.. someone yg puan percaya.. duduk luah & maybe blh bincang sesama.. puan kena belajar control diri & sort out permasalahan yg ada.. sbb penyakit utama kita ialah konflik dalam diri sndri. memandangkan suami puan pjj, dia pun ada mslh dia kan.. bykkan berkomunikasi dlm rumah tangga ni. built trust with each other supaya kita rasa kuat & dpt sokongan emosi selalu.. apa pun sy hrp puan dpt bertenang dan dipermudahkan urusan.. walaupun kami nasihat utk bersabar, namun sy fhm.. puan je alami situasi tu sedangkan situasi kami berlainan keadaan pula.. cuma hrp puan dpt selesaikan satu demi satu mslh puan ya. stay strong mama 💪

first sekali puan kena banyakkan bersabar dan berdoa supaya segala urusan hidup puan dipermudahkan dan dilindungi ...Second puan jangan terlalu stress dan overthinking just enjoy je dengan life puan dan anak anak ...Third ,puan perlu jaga kesihatan diri puan ,sayangi diri sendiri dulu ...itu lg penting ...pasal anak puan tu ,puan boleh training dia slow ii ,biasa la puan setiap budak perkembangan dia tak sama yg penting kita kena sentiasa sabar mendidik dia ...masalah sembelit puan boleh cuba minum air barli atau asam jawa ,makan betik masak ...minum air masak lebih ii sikit yeee ...moga puan dan anak baik baik sajaaa☺️

1y ago

Thanks ya…mampu nangis je tiap2 hari sblom tido…huhu

banyakkan bersabar