MIL suke memandai bagi anak try food . Baby bru msok 6 bulan

Aku ni tahu la kitonyo first mom, jadi aku dah kaji dah stdy bnyk da kat tt kt fb tye doc makanan ape y bole dan xbole untuk bby bru msok 6 bulan kan😔 jdi kita ikot saranan dan rules la bgi bby mkn plain food mcm ( bubur kosong ) buah pon buah tawar2 je xperlu pon xpe sbb masih awal kan . Takot bby jdi picky eater. Ceritanya, aku dah semakin rimas bila MIL aku ni suka suki je bagi ank aku try food ( biskut raya “ mak da hancur2 dulu baru bagi) weii aku dengar aku nyirap tau! Lps tu die bagi anggur plk . Kan anggur bby xbole makan nak2 die bru je 6 bulan 1 hari😭 aku terus tegur MIL aku” bukan ke bby xbole lagi anggur dan anggur angin ke ape aku lupa da org bgtau takot xssuai bby”. MIL aku ckp, xpe bgi je die rasa semua😡 aku sumpah ghase nak sound! Lagi skli, aku bagi anak aku ikot portion food sesuai kan, sbb msih nk kenal mknn, xnk bagi perut anak terkejut, aku bgi mcm 1 cube nasi tu itu pon aku xbg habis kat anak sbb xnk perot trkjot. So skit2 la permulaan. MIL aku dan adik ipar aku ckp, “ala mami nye bagi skit sgt”. Aku ni dah start menyampah da ni. Sorry la ibu2, panjang pulak luahan ni. Sebab aku geram! tolong la share pengalaman korg ade ke mcm aku😠

2 Balas

awak stay sekali ka?, ada bagitau husband suruh tegur dak?, or awak tegur n tegas dkt fil "no salt no sugar" . biskut raya tuh mmcm ada, anak baru ja start makan, taktau dia alergi apa. jadi apa, mil nak tanggungjawab, nak jaga ke?, gpun budak pun baru nak kenal makan , even first mom pun tak bermakna taktau papa, n takyah nak ckp zaman dulu or based on pengalaman jaga anak2x semua sihat ,besar tuh. tak sama.

4w ago

😅 saya terus ckp, jadi pape saya saman mak awak🤣sbb dah geram sis. kita penat2 stdy psl mknn anak, jaga baik2 anak, eh alih2 org lain memandai.

Sound je. Kalau saya mmg ckp TAK BOLEH SEBAB DOKTOR KATA TAK BOLEH. Bila mil jawab takpe sikit. Saya akan cakap KALAU DIA SAKIT MAK BAYAR BIL HOSPITAL & DUDUK HOSPITAL JAGA DIA SEBAB SEKARANG RAMAI BUDAK SAKIT TAK MCM DULU. Mil saya tobat since then bab nk try bebukan kt anak saya

4w ago

Nak ckp sis ikotkan hti, 🤣😭 lama dah geram ni tinggal letop je