Pengalaman

15 week - Sis kne minum air gula awal, coz my mom ad diabetes . So dokter kate U kne minum awl , sbb risiko nk dpt tu ad . So harini kne minum . Bg sis, siapa yg kuat manis ok la bole telan rilex je, mcm aku mmg sumpah tk kuat manis . Bile minum bedesing telinge manis nyeeee ~ smpai sakit kepala . Bygkn kite dh puase semalaman , pagi mesti nk amek breakfast kan . So lapa ,, tibe kne minum plak tu . Aduh aduh .. nasib tk muntah . Allahuakhbar tuhan saje yg thu . So korg , gudluck ! ??

10 Balas

Hehehe minum air manis tu baru permulaan ye sis. Kalo kena buat BSP (blood sugar profile) setiap minggu sebab kadar gula tak lulus lagi penat dan seksa ya. Kalau yang takde mesin glucose kat rumah seksa nak kena datang klinik pukul 10 malam, lepas tu pagi2 kena pegi klinik lagi, test, makan, puasa 2 jam sampai petang baru review result dengan doktor. Cara saya kawal kadar gula - tak perlu pantang, telan macam-macam bagai, hanya reduce portion makanan biasa kepada separuh. Daripada pakai pinggan biasa untuk makan nasik dan lauk, saya pakai pinggan kanak2 plastik yg IKEA tu dan pastikan nasik tak melebihi separuh pinggan. Kuatkan semangat utk tak tambah makanan lepas makan sepinggan hehehe... Insya Allah badan tak terkejut sangat dgn perubahan diet dan kadar gula lebih terkawal dgn sendirinya, juga elak daripada hypo (gula turun mendadak). Alhamdulillah gula saya terkawal baik hingga lepas melahirkan. Selamat daripada kena pakai insulin, dan sekarang ni dah kurangkan dos ubat diabetes sebab result dah cantik. Good luck and enjoy your pregnancy!

Sy mnum air gula masa 12w.. sy pun bkn jenis minum air manis, sy mmg suka minum air masak or air sejuk jee, tp bila dpt mnum air gula tu mmg rasaa berdesinggg sampai ke otak, manis dia yaa ampun! tp nasib xmuntah, tmpt sy ni dh minum air gula xboleh balik, duduk di ruang rht yg di khas kn utk kita.. Dia nk tgok muntah ke tidak, klo muntah repeat lg.. mmmmm hasil yer sy sangkut, ade gdm laa sy 😂😂 bru je di awl pregnant dh duk sibuk buat bsp, dh 2kli buat bsp, okeyy..Setiap 2mggu buat balik bsp.. Adoiii.. itu klo okey bsp, klo x okey semingu sekali, nampak gaya sy punya muka kerap laa di klinik😅 Nak dpt ke beranak uiiiiii lame lg tu.. Sbr jelaaa....

Ha ah...sume kehamilan sy,kene minum air gula sbB arwah mak sy ade pnykt kncg manis..memang terpaksa minum la ...first pengalaman minum air gula....rase mcm2...nk muntah,nk pengsan...rase nk blk terus je rumah....hahaha...mcm 2 ade perasaan tu...tp nk buat cmner...memang kene minum...sooo...bnykkan bersabar n berthn sehingga habis segelas bncuhan tu....hehehe

first minum tu saya muntah,, haha sebab loya nak muntah dah lah kene puasa lepastu tiba tiba minum gula time 2-3 bulan alahan makan.. second tu baru la detect kecing mnis.. now insulin tiap hari cucuk kat perut.. leceh tappi apakan daya dah keturunan ada kecing manis.. tiap kli buat bsp kene marah dgn nurse.. .. akk lak?? insulin jgak ke cane

5y ago

naĸ conтrol мaĸan тυ ѕedιн,, apa yg ѕy ιdaм тaĸ dapaт мaĸan.. нaнaн apa apa pυn dυgaan.. тaвaн нadapι nye

Sy kena buat MOGTT 18w (ank ke-3). Sgt berisiko juga sebab bapa ada diabetes n ank sblm ni sy ada GDM. Bila detect GDM (tahun 2015) time preg ank kdua tu yg plg stress kna buat BSP selang dua mnggu sekali.. Nasib baik la MOGTT kali ni lulus dgn jayanya. 4.6 before n after. 15hb Oct kna buat MOGTT lg ats sebab fktor risiko.

Saya minum 10w sebab ayah ada GDM, Alhamdulillah. Semua okey. Cuma rasa air gula tu 😅 Ya Allah. Rasa macam air garam perasa oren untuk cirit birit. Tapi versi manis. Sampai malam terbau-bau. Setiap kali terbau, muntah 😅 Peritnya kesan selepas minum. Masa minum okey je.

5y ago

hehe. saya malam tu buang air. terus menangis mengadu dekat suami. kenapa bau lagi air gula ni? haha. disusuli dengan muntah. perit-perit. 😂

Kena dahaga teruk masa minum and sekali teguk je baru ok. Minum sikit2 memg tak ok

Saya minum masa 9w.. keluarga x de kencing manis.. mmg kk kat sini wajib minum.. 😌

5y ago

ha ah sama mcm sy, 7weeks dah kena minum. rasanya semua kat kk tu lepas buka buku je terus kena minum.

Sy 7/10 nie kne mnm air gula. Mntk2 la x muntah 😅

sy minum 10w