Sapa yang alami alahan muntah teruk?mcm mana ye korang atasi?

14weeks dah tapi still dok muntah sampai lembek badan..

7 Balas

Pengalaman saya pertama kali pregnant.. minggu ke 11 sayaa terkenaa covid.. dan sblm tuu jugaa saya ada alahan jugaa.. bilaa ve covid alahan lagi terukk jadinyaa, diaa serang smuaa antibody sayaa termasuk mkn mnum & segalanyaa sampai muntah. Sampai rasa sesak nafas.. hari ke-6 alhamdulillah saya -ve covid dikejarkan di hospital, kenaa tahan sampai 4hari takut effect pada kandungan tak dapat oxygen dari si ibu.. alhamdulillah selepas dinpantau & semuaanyaa ibu & baby sihat. Berhati2lahh bila terkenaa covid waktuu mengandung. Saya dahh serik😭😭

makan slalu sis.. kerapkan mkn.. tak dpt makn nasi..mkn roti dgn buah buahan je.. sy mcm tu.. smpai kalau lapa order bubur.. utk elat diri lapar.. skrg dh 13weeks.. dh okay sikit.. kawal diri dari muntah.. lepas mkn jgn terus angkat.. duduk je..pastu baring.. sy slalu minum air panas.. sbb tu kalau mkn.. sy prefer mkn dlm bilik🤣.. tak nak ada bunyi.. taknak hidu bau lain.. so selesa sikit

yes, sy pun alahan lagi dan now 14weeks jugak. pregnant anak ke3. its normal. ☺️ sy banyakkan minum air masak. lega sikit la rasa mual² tu. tapi lambat laun still akan muntah jugak. 😌 kita kena kuat ya mommy 💪💪💪 Inshaa Allah akan berkurangan alahan tu nanti.. lambat atau cepat je..

Hai, saya pun alahan teruk smpai tak larat nak keje. Tp saya tk miss makan kismis n kurma sebagai kudapan. Alhamdulillah walau pun muntah masih mmpu bertahan. Boleh cuba kot2 sesuai. Semoga dipermudahkan dan banyakkan rehat ya ☺️

tak buat apa.. standby cari longkang je kalau makan kat luar.. sy redha dah lau muntah2.. tapi kalau sy baring terus lepas makan, jrg sy akan muntah...pg biasa lepas makan sy baring je..

2y ago

same la sism. kalau lepas mkn jgn angkat.. duduk dulu.. kalau angkat memng muntah le nmpk nye😅.. sy slalu mcm tu.. lepas je mkn rehat dulu.. dh okay baring terus..

saya pegi terus masuk air dekat poliklinik. tak larat badan dah. lepas tu baru ok. makan pun dah boleh, muntah tu masih ada, tapi tak seteruk dulu.

makan asam2