keguguran

13/8/19 bleeding teruk 2 jam 1 pad penuh darah beku.. pegi KK terus kene refer hospital n warder. Sampai ke ward, doctor rawat dlm bilik saringan.. diorang cek lalu bawah n cube nk korek manual.. ya Allah, dgn without bius.. sakit ya amat... Pendarahan banyak sgt, sakit pulak mcm nk bersalin... After few hour, scan kantung betul2 dah kat bawah.. n ukuran masih 1cm.. doctor bagi suntikan kecut rahim... Sy berehat.. hari kedua doctor bagi sy rehat n minta utk puasa sbb nk buat dnc.. esok sblum nk buat dnc doc scan dah bawah 1cm... Hairannya mereka ckp xperlu dnc.. die benarkan sy discharge n bagi ubat CO Amocixlav 625mg.. sy risau la sbb scan akhir die ckp ade lagi sisa walaupun bawah drpd 1 cm.. so far sepanjang pendarahan sy masih xnmpk rupa isi ikan tu keluar... Ada ke yg alami mcm sy? Atau sy perlu scan lagi n buat dnc utk sisa yg masih kat dlm? Takut la..... Kenape hospital bagi discharge even sy dah puasa n ready utk but dnc ??

4 Balas

Saya alaminya bulan 7 lalu sis.. Saya 12week 6day nasa tu, Pecah ketuban kat rmah, than darah bnyk keluar, sy ke emergency trs & warded, sy DNC juga doc cuci smpai bersih, doc bg rest 2jam nk tgok smada msh ada pendarahan @ tak, alhamdllh hr yg sma juga discharge & bawa sekali Janin sy utk dikebumikn esoknya. Semua Aturan Allah swt inshallah sis bnyk berdoa ya. Pikir positive😍

4y ago

ohh contraction tu perut mngeras dgan kerap ke sis? bhaya jgk kan. lma x contraction tu sbelum ketuban pcah?

Berapa week sis? Rasanya sisa tu terlalu sikit. Doktor lebih tahu. Dont worry too much. Trust your doctor. Berpantang elok2 ye

5y ago

9minggu sis... Sampai harini sy tggu kalau2 ade yg akan jatuh rupa isi ikan tu... Selagi xkeluar selagi tu xlega sis... Baik sis... Tq ye...

Saya pun sama Tak perlu dnc.. Saya pun turun darah shj x nampak pun isi ikan tu myb sbb tercampur darah..

Kalau sikiy sgt tp dnc macam bahaya jugak sebenarnya.

5y ago

Banyakkan berjalan. Biar bleeding banyak xpe.. Tapi make sure pakai pad lah 😅 sy dulu gitu, doc suruh banyak jalan