Nak tanya...

Sy dh jmpe doktor,doktor bg masa seminggu utk scan balik decide nk dnc or x..kandungan 7 minggu xmjadi...tp malam ni drh kluar dgn byk mcm period dh,dgn sakit mcm senggugut... Nak tny pdpt ibu2 yg bpengalaman dlm nie,seeloknya sy dnc atau tunggu janin turun sendiri... Sy ada baca,ade yg dnc kena bius penuh,ada separuh,ada xkena bius..nak dnc kt hsptal krjaan ada bius x??..kena request ke nk kne bius or x??kena bg thu doktor ke nk bius apa?.. Tolong sy jwb..pleaseeeeee...?

8 Balas

Sya pnh dnc..buat di hosptal kerajaan je..masuk 7am..buat pukul 10.30 pg esoknya sbb tggu bilik OT free..dnc ad procedure nya..ada 2 doktor dtg pd sya dlm bilik OT..terangkan pd sya sya akn buat dnc pd puan..sya pula akn bius puan. Doktor bius mmg doktor bius. Kepakaran dia. Siap dia suruh saya mengucap lg sblm bius..baik doktor nya. Jd xperlu dirisaukan. Spnjg buat dnc xlama pun dlm 15 min shj. Dan xrasa sakit pun. Lps siap tu mgkn ada sikit rasa mual atau muntah sbb kesan ubt bius..over all xde apa apa yg perlu dirisaukan. Selama kita di hosptl, ada nurse dan doktor yg akn bantu kita..jgn risau ya sis..klau duduk di rumah tggu ia turun sendiri itu lg bhya..cpt cpt pergi hospital ya..terus pi emergency.

2y ago

bius penuh ke bius separuh sis

pengalaman sy, kalau 7 minggu blh tunggu gugur sendiri. sbb sy ada bleeding + senggugut sblm tu. dan awk kena tgk setiap apa yg turun dlm toilet bowl / pad. klu dpt simpan lg elok utk dktr refer. then masa checkup dktr better mntk scan klu still x jatuh, blh decide utk d&c.

pendapat saya sis kalau da keluar darah mcm period + sakit tu better sis pergi emergemcy cpt sis , takut tu mmg takut tk dinafikan kita akan fikir mcm2 tp bdn kita nk pakai lama sis , tx perlu tggu smggu sbb da keluar darah + sakit tu tros je pergi emergency sis

Sy pernah gugur 6 minggu Doctor suh dnc. Bius total sis dkt klinik swasta. 6 bulan kosong sekarang dah pregnant lagi dah 21w. Masa tu kene dnc sebab ada ketulan darah lagi kat rahim tak boleh turun hbs. Tak rasa sakit pon selepas bius. Rm450 maaa tu sy byr

kalau dah confirm, better terus dnc je sis. lagi cepat kita pun takyah risau2 fikir kan. sy dulu turun sendiri tapi incomplete so kena go for dnc jugak.. buat dnc kat hospital kerajaan, kena bius separuh. Alhamdulillah tak sakit sgt pun lepastu :)

kalau nak cuci kat private mahal tapi kita selesa la sikit tpi kalau nak cuci kat hospital kerajaan memg sakit dan die x akan bius pn die akan suruh kita tahan serius sakit

Sllu nya klu kandungan msh kcl tak kna dnc..klu bleeding byk kna p hosp, doktor akan scan tgk,klu ada kantung bb msh kat dlm atau da jatuh..jgn biarkan lama2..

macam mana dokter bgthu tk mnjadi . sebelum scan mmg da sakit perut ke ?