Pergi pangkor naik ferry/boat

10weeks, Nak tanya boleh ke naik ferry pergi pangkor? Dalam 10minit je duk dalam ferry tu. Is it okay for kandungan 10w? Dia bukan ferry sangat. More to boat besar mcm ferry gitu lahh. 10minit pergi, 10m balik. Siapa ada experience? Kalau tak boleh, kenapa ye? #firstbaby #firstmom

23 Balas

Setiap org, ketahanan rahim nya lain2 yunk. Sy baru2 ni pergi pulau perhentian.. melantun2 naik bot. Balik tu, pergi plk zoo melaka. Berlari2 tak fikir ape. Sbb sy mmg jnis aktif. Esok nye ade darah menitik dlm 2,3 titik. Bila test rupanya preggy. Tp alhamdulillah everything ok. Cumanya kt sini sy nk share, kalau awk rasa awk syg kn kdungn awk, jgn merisiko kn kndungn dan diri awk sdri. Klau naik ferry tu tenang2 air nya mcm dekat tasik its ok. Klo berombak melantun2 baik tak pyh. Semua kputusan di tgn kita.

Awak je tau badan awak sis. Setiap orang, setiap pregnancy tak sama. Saya pregnant pertama buat la apa pun, naik moto sejam lebih, travel sana sini, naik atv. Alhamdulillah ok je sihat walafiat kandungan. Masa pregnant anak ke 2, saya travel naik kereta 2 jam, and berjalan kat park sikit je. Esoknya spotting and bleeding terus gugur. Tak boleh tanya orang ok atau tak. Atas badan sendiri. Tapi pada saya, baru sangat lagi. Better jangan ambil risiko 😉

Sy xpernah naik bot g pangkor..tp kalau p perhentian pernah..kalau boat tu mcm p perhentian tu,jgnlah..yg xpregnant pon melambung2 sakit buntut,depa bawak laju,ombak plak kuat masa tu..nk2 skrg pon musim hujan,cuaca xberapa baik..kalau boleh tangguh,tangguhkan la dlu sbb kandungan baru sgt lagi..

kalau awak jenis lasak takde masalah lain badan lain ragam , macam saya lasak dari 6w smpai la 40w6d dok berjalan naik ferry naik bas perjalanan makan jam , drive sendiri so far x de masalah , awk yang kena tahu badan sendiri kalau rasa x boleh jangan ambil risiko 😁😁

setiap org proses kehamilan ni lain2.. klu jns yg kuat rahim mmg xde mslh..klu jns yg rahim manja agak bahaya tu..risini keguguran tu tggi.. lbh baik refer pd doc dan misi yg sis buat checkup selalu tu..mgkin ada solution yg lbh baik

Hi sis saya masa 8 weeks ada pergi pangkor. Time tu tawakal je sebab dah plan before pregnant. Alhamdulillah ok. Naik ferry biasa dari jeti marina tak ada melambung2. Dia jalan slow je. Then sampai pangkor, naik van pink, husband minta driver jgn bawak laju2.

okay je. dlu g islanf hoping. saya duk belakang sekali. saya sandar kat driver boat. punggung jaga hentakan boat. if ttbe ombak kuat and boat laju ccepat saya angkat punggung 🤣

tolong jgn ambil risiko.. baru sgt lg lekat.. tmbh skrg cuaca x brp elok.. di darat mmng nmpk oke.. tp cuaca di tgh laut x tahu.. takut ombak besar.. risiko keguguran sgt tinggi..

lain org lain badan. cuma kalau boleh jgn lasak2. saya awal2 pergi Pangkor gak. tak tau pun pregnant tapi da naik jetski main waterboat. alhamdulillah Allah jaga anak saya.

Tak sesuai takut boat dipukul ombak tu boat melambung. Bahaya juga kat u yang baru pregnant. Baby baru nak kuat kat rahim tu. Better tangguh dulu