Twins Pregnancy

10 weeks 4 days, hi mommies is it normal after 2 hour having meal and will hungry again... Tiredness, vomit, nausea will continue till which month? Plus how to handle heartburn, can I take gaviscon?

86 Balas

normal sis... saya pun tgh preggy twins.. 10weeks+ jugak... to be honest saya mmg x mampu puasa sepanjang ramadhan ni.. rasa lapar dia lain mcm.. pakej dgn muntah lapar muntah.. terlebih kenyang pun muntah... jd saya amalkan.. mkn sikit tp kerap... xpela puasa boleh ganti saya x nk pertaruhkan keperluan ank2 saya dlm rahim..

2y ago

Sama la sis klu kenyang sy pun muntah juga, to belum buka buku pink lg

sy pun tgah mgandung 10minggu.. mengandung kali ini berbeza dari pglaman yg sbelum2 ini...lebih cepat rasa lapar walau baru sudah makan..alahan berganda..xsabar sebenarnya nak scan baby..sbb sy pun ada pasangan kembar..mana tau rezeki sy juga utk dpt ank kembar..hihi😁

2y ago

bunda na tanya hamil brpa bulan baru oerut kentara ..sbp saya hamil 10 minggu 5 hari perut masi mcm biasa je

Same with ne during first trim. Tp sy every three hours mesti lapar.. Exactly three hours 😅 muntah2 tapi wkt petang je.. Sakit kepala, loya, semua.. Tapi masuk trim kedua semua tu slowly hilang.. Hehe.. Skrg sy 19w.. Semua dah xda.. Makan pun xbanyak.. Tp tulah.. Cepat penat je... Baby bump pun dah npk tp belum rasa kicking lagi hehe..

5y ago

Sis nak tny, sy pun preg twins around 19weeks jg and baby bump mmg sgt nmpk bsar mcm 8 bln n kicking pun masi tak rsa. Bngkak kaki pun dah naik. Mmg normal ke? Prut pun dah nmpk sgt bsar.. Tp baby masi kcil bla kna scan.

Congrats on your twins... Sama la kita.. Sy pun twins tapi dah 13weeks +.. Morning sickness dah kurang dah.. Tired memang akan n selalu mengantuk.. Sekarang u after 2 hours lapa.. Nt mula la stgh jam u dah lapa balik.. Btw u satu uri or 2 uri?

2y ago

sy dr 6 weeks scan dh nampak twins, 2 uri. hospital swasta scan. ultrasound dia clear

pengalaman saya pregnant twins ketika usia kandungan masih awal tak selera makan. susah nak makan. bila makan mesti muntah muntah. sekarang dah 30 weeks selera makan okay. jadi normal. breakfast, lunch Dan dinner. saya start okay hujung Bulan ke 6 awal Bulan ke 7 kandungan until now.

3y ago

sy x da skit perut sis..alhamdulillah,mybe sis sembelit kot..try minum susu kambing wildan mama premium. sy da minum,alhamdulillah da x sembelit mcm awl2 pragnent dlu..pastu mnum byk air kosong..inshaa allah membantu.

sy still muntah2, bila mkn jee trus muntah . asyik nak tidur jee . bau pewangi tak boleh . msuk dpur pum tak boleh asyik nk muntah jee

2y ago

Itu normal. Entering 10 weeks dah kurang sikit loya-loya. Kalau tak tahan sangat, boleh jumpa doc & minta ubat tahan muntah. Saya pun makan ubat tu, membantu juga kurangkan mual.

Saya 10w6days harini .. memang selera makan tu tak tentu sis .. baru lepas makan nasi duduk kejap kadang tak sampai 2hours pun dia lapar semula .. cari lah pulak benda² yang boleh makan adal kenyang .. dah kenyang tu dia datang mengantuk pulak .. begitu lah hari² selagi alahan ni tak hilang

sama la sy. 10 minggu 6 hari. makan kena setiap 2 jam. makan lepas 2 jam ja mesti lapar balik, kalau lambat sikit mesti pedih perut mcm gastric tu. Alahan waktu 4 minggu - 8 minggu tu teruk sikit. Skrg dah berkurang. Boleh lah nk makan sikit kalau dulu tak lalu langsung.

bestnya 10 weeks dah boleh mkn..kita dari 2 weeks sampai 10 weeks.x bole mkn..alahan teruk..sampai sakit kple yg sgt teruk..dr cakp sebb zat kurang sebb xmkn.. bile mkn ubat dr bekalkan..uwerrkk..muntah terus..hurm

1y ago

macam kuih2 tak boleh telan jugak ke... nk kenyang minum air kurma... 1 gelas 3biji dibelah buang biji..letak air masak@panas... rendam sebelum tido sahur minum.. sy amal setiap hari alhamdullillah sy boleh puasa...walaupun 2bulan lebih x mkn nasi dan yg berat2..tapi sy hanya boleh mkn kuih2 je

Surely you can take gaviscon..& congrats sis..like me previously i still got those mabuk & signs till my pop time..be strong yarh..sometimes it can be your buddies until you pop..sometimes ends at 1st tri-semester @ 2nd tri-semester..😅 💪