Tidur Smbil Susukan Bayi

Salam mommy, saya nak tny? Bayi sy berumur 1 bulan, semasa sy menyusukan bayi sy pda wktu malam, sya akan susukan bayil secara tidur dan bayi akan terlelap sekali, tetpi apabila sy bgunkan dia untuk sendawakn bayi, bayi sy jdi susah nk tidur semula, seblum ini bayi sy muntah sebb tidak sendawakn bayi, dan terkeluar susu di bhgian hidung buatkan bayi tidak selesa.. Siapa ada cara untuk selesaikan msalah ini? #firstimemom

14 Balas

Waalaikumusalam.. Saya nak share exprirnced. Saya x pernah susukan anak2 saya ketika dalam pantang dgn berbaring. Tak kiralah Direct bf atau susu formula. Saya akan bangun dan duduk sambil menyusukan mereka, abis sahaja minum saya akan burpkan x kira waktu. Saya jgak pernah ada exprience susu kuar dr lubang hidung baby n mulut. Sebenarnya kekerapan perkara ini terjadi akan menyebabkan paru2 baby akan menjadi lemah. So pd pendapat saya, susukanlah baby awak dalam keadaan awak terjaga & pastikan burp kan dia sebelum dia tido lena balik.

Baby kecik lg tu sis. Better susukan smbil duduk. Sng nk sendawakan dia. Klau dia xsendawa, sy akn pegang baby secara menegam lebih kurang 15 minit cmtu, bru ltk dia balik.. InsyaAllah xkn muntah.. Sbb susu dh turun, sbb kita pgg dia secara menegak kan.. Biasalaj ngntok sikit2 tu, dh ada ank, terpaksa sabar.. Hehe sy dulu mula2 xbiasa jgk kn,ank 2jam skali bngun mntk susu.. Mmg stress jgk mula2,tp tu lah. Skrg dia dh msuk tiga bulan, still xberani nk susukan smbil baring.. Sbb tkot kita terlelap skali ng baby. Bahaya tu sis.. OK sory terpnjg pulak 😂

Better susukan bayi duduk. Saya dulu cm awakla, and bayi kerap muntah. Dah baring mmg susah nk sendawakan n ase sgt kesian tgk muka comey itu. Dh la comey, tido lena plak kan. Xsampai ati nk kejut. I went to see my paeds, he asked me to stop nursing my baby while lying. Die ckp byk xelok dr elok. Tgu besar sket. Saya ikutla. Okay je. Ank dh 3 bulan baru saya nursing while lying. Awak saba la smpi 2 bulan lagi. Bole tuh

Baby Saya pun begitu. Kalau sendawakan susah pula utk tidur. Saya susukan dlm posisi duduk. Selepas itu tidurkan baby dlm keadaan mgiring. Awl 4 bulan lebih, baby kuat menyusu. Dia pon dah tak selesa menyusu di riba lama2. Jadi saya susukan dalam posisi baring. Tidur pon mengiringkan. Sambil gosok2 sikit belakang.

Kalau saya menyusukan baby time baring, saya biarkan baby tidur mengiring. Sendal lah pape supaya baby tak terlangkup. Cuma kena perhatikan takut risiko SIDS. Kalau nak selamat berkorban lah tidur, susukan secara duduk.

Walaikumussalam..better susukn smbil dduk sis..lgpn bby kecil lg..risau tkut bby lemas ke tersedak ke..untuk selesa susukn bby..sis blh guna nursing pillow..n ltkkn bntl kt bhgian blkng sis support blkng xnk bg lenguh..

Ank sy klu mnyusu mmg akn tdo.. nk beb kn dye tngu dh Lena btl2.. menyiarap kn tok beb.. kadang2 sllu lupa.. so bantal dye sy tinggi kn.. kekadang BG dye tdo mengering..

Yg sy tau klu bayi muntah susu dia tekebih minum susu... Sy jrg sndwakan bayi sy klu tghmlm biarkn dlm 10minit bru simpan d katil..

sy pn cmtu..nak2 lg tgh malam..adoii 😂 baby mmg mcm tu,bertabahlah momies.kalu susukan baring,tggikan bantal

Susukan bayi dalam keadaan duduk. Awak bersandar lah di dinding. Guna nursing pillow kalau nk selesa