Batuk/ Cough

Worst cough experience/ Batuk teruk Hi mommys just want to share my experience with bad cough, at my 18th weeks pregnancy, anak pertama. I kena batuk time musim buah, mmg ramai yg sakit trmasuk anak2 murid sy. I ate rambutan then next day start cough, lepas 6 hari tu jumpa Doktor dia bagi ubat batuk khas utk ibu hamil but masih tak sembuh, I stop minum ubat dari klinik. Then I nak try natural cough medicine iaitu: minyak kelapa dara, lemon and honey, n makan lozenges hmm... ada okay sikit lah tapi selama 3 minggu tu, i kena batuk kering (dry cough) for 1 week, batuk kerana tekak gatal sangat", tu yg buatkan perut jd sakit..I pun risau keadaan si kecil d dalam adakah dia akn mngalami tekanan akibat batuk yg kuat. Malam pun susah nak tido.. Minggu terakhir sebelum sembuh i mgalami hidung sumbat n runny nose. But what I've learnt that kalau badan trlalu sejuk (sbab i kerap berpeluh n masuk angin) tu la yg melambatkan proses sembuh. So i tak nak kena kipas n makan apa2 bsifat 'sejuk'. I banyakkan minum sup tiap malam... Then i teringat satu resipi ubat batuk natural slepas minum keesokkannya WOW terus batuk reda n hingus brhenti mujarab sungguh.. Thank God.. So I nak share...yg nak hmpir bersalin dilarang mnum nti anak nmpak kuning. Resipi ubat batuk: 1 Halia 1 kunyit hidup 3 cengkih Tumbuk halus campur air panas 1 cawan n minum. #i tak minum habis cukup telan 3 teguk sj. Semoga bermanfaat.

1 Balas

Thanks share sis..sy pun baru baik batu ni..mkn fisherman friend..berplastik² beli..huhuhu..batuk kahak tu yg buat tekak gatal😣