Ubat batuk for pregnant

Hi mom’s, idk why saja nak share moments i dekat sini sepanjang i pregnant ni. I tahu mesti setengah mom ada masalah sama macam i. So i saja nak share ☺️ ok before this i ada tanya dkt sini, conclusion nak handle batuk i yang selama sebulan but not response, but nvm i tak kisah. Awal2 i batuk, i dah buat saliva test and result negative, so bukan covid, then i pergi klinik biasa, bagitahu doc i batuk dkt 3 day masa tu. Dia check i, check paru2, check oxygen semua ok. Tapi i batuk2 non stop sampai berpeluh, paling teruk bila waktu malam. I rasa semput tapi i tak ada asthma pun. Esok tu i dtg lagi, dia bagi i ubat herb, ubat batuk prospan. Ubat ni dah 4 botol i telan, tak ada kesan langsung.🥲 Batuk kalau tak terkencing takpe, ni sampai terkencing. Stress betul 😆 End up i pergi klinik siti, dia check2, oxygen, paru2 i pun still ok, tapi batuk i sama je. So dia bagi i ubat herb linkus and inhaler. I makan ubat batuk je, inhaler i tak sentuh pun. Sampai la hari appointment ke kk. I tak boleh masuk dlm sbb i ada batuk2 so i kena check up dkt luar 🥲 tapi masa ni batuk i dah kurang taw. Tapi doc nak juga i buat sampel kahak. I pening dah, disuruh nya batuk, tapi tak boleh, and kahak pun tak ada 😂. sesudahnya doc nak bagi i ubat batuk and inhaler juga. I cakap takpe la doc, ubat and inhaler ada dkt rumah. Dia pun paksa i pakai inhaler, end up i pakai. I tak tak ingat i minum berapa kali, sbb i minum air madu so i banyak skip minum ubat batuk tu, tinggal separuh botol je batuk i terus okay. And inhaler pun jarang2 la pump. So itulah pengalaman i batuk selama sebulan #firstmom #justsharing

Ubat batuk for pregnant
3 Balas

terima kasih share! sy belum pernah lagi kena batuk masa hamil jadi terfikir jugak nak guna ubat batuk apa yg pregnancy-friendly. dh la ubat batuk yg prescribed kebanyakannya semua pekat dengan gula makin gatal tekak sy. skrg brand himalaya je yg serasi dgn sy. 2-3 hari makan terus baik x sempat nak habis pun sebotol. himalaya pun xde gula jugak cuma risau nk guna masa next pregnancy nanti sbb herba mcm2 dlm tu. bagus la tips ni saya masukkan dlm penanda 😊

boleh jg guna minyak kelapa + madu kelulut atau mana2 madu asli

Ubat batuk ni ade dkt klinik siti je ke? Kalu farmasi ada tak