Adakah tempat kerja anda menyokong kehamilan?
Voice your Opinion
Ya
Tidak

2786 respon

24 Balas

Tidak. Bekerja sampai pregnant 5 bulan. Tu pun macam2 berlaku. Semua macam tak suka org pregnant padahal sorg je pregnant bukan 10 org. Minta kerja 8 jam semua macam bising belakang. Emosi masa ni sangat teruk. Hb low sangat doktor cakap kemungkinan boleh keguguran kalau masih lagi ot. Tapi ntah cakap dah siap2 dgn manager sama je, baik manager lelaki atau perempuan. Dua2 dah berkahwin atau pernah berkahwin tapi macam tak faham situasi org pregnant ni macam mana. Menangis2 cakap dgn suami masa tu, cakap nak berhenti tak larat dah dgn alahan lagi. Tak menyesal berhenti, anak lahir sihat. 🥰🖤

Klau dh kerja pas tu dpt tau mengandung nk x nk company terpaksa terima lah... Die org bukan suka kite pregnant... Kang kejap2 nk g checkup la g appt lah... Kang nk bercuti bersalin lama pas tu dpt gaji lg time maternity leave tu.... Bg company tu semua rugi... Mcm company2 besar x kisah sgt... Yg kecik2 ni... Dh rse dh dulu time masuk lambat sikit sbb g checkup masing2 dh pandang mcm ape je

Tak sokong. Kena berhenti kerja dan environment kerja pun bahaya untuk pregnant mom. 😭 For me la kena ketatkan law untuk company terima juga pregnant woman bekerja kerana seorang sahaja bekerja sekarang memang tak mencukupi terutama lagi musim buang orang sekarang ini.

Dpt mental touture masa preggy sblum nie with big company..dia layan sme je dgn xpreggy..berdiri berjam²..closing mall..even jejantan ada..dia tetap bgi preggy bt keje..yg lagi sedih..bos pmpn..xdek ati perut..i wouldnt forget that one..

Big no.. Dan dah berhnti kerja... Kputusan saya btol. Alhamdulilah skrang 28 weeks.. Yeah baby. Momy x myesal pon tggal kerja dri khilangan awak syg...smoga Allah sahaja blas perbuatan mereka pada ibu. Amin.. #babyoctober2020😍

3y ago

Sama lah kita. Tglkan kerja dari hilang anak

Kat tempat kerja kalau sape yg mengandung boss² semua pandang rendah sebab dorang taknak bagi gaji free 2bulan tu . Nanti bonus pun dia kurangkan sebab katanya gaji free 2bulan tu dah dapat hummm sedih dpt comp mcm ni

-maternity leave 4 months gaji jalan -Labor bill covered by company, pay & claim up to 3.5k for normal delivery / 5k for czer. alhamdulillah ❤

2y ago

alhamdulillah kerja area mana tu sis

Entah la.. Sebelum ni dekat situ belum ada orang yang pregnant. Smua single dan slalu bertukar2 pekerja.

Saya kerja dirumah je. Proud to be a housewife #TAPSupermoms

ya, xbenarkn org mgndung bt krja berat2😁👍