Vitamin and suppliment

My wife preggy for 11w now and DR cakap tak perlu any suppliment except folic acid je..is it normal? Or my wife kena makan jugak suppliment with vitamin? Dia selalu selsema and mudah sakit sekarang..harap dapat bantu mommy semua..

5 Balas

Biasa mmg folic acid je tp kalau nk amik vit c tambahan pun kna tanya doctor dulu takut salah dos dan kalau2 ada reaction pada ubat lain., atau bole mkn buah2an mcm oren kiwi.,vit c pun dapat, sembelit pun tak de.sbb time mngandung xbole amik pil sebarangan.

5y ago

Okay!! 👍👍

Kalau sy xambik lain dh.ikut doktor.sbb keperluan xsama.ade yg mkn byk ade yg mkn 1 jenis.nk consume refer doktor dulu ye

5y ago

Ok take care 🤗

Kalau immune x kuat biasa boleh makan vit c. Vit c pun akan bantu penyerapan yg lebih efficent.

5y ago

Terima kasih! Sy belikan vit c jela untuk skrg ni ye

Utk trimester 1st cukup folic acid shj, nanti dh masuk 2nd trim, doc akn bg vit lain..

5y ago

Ohhh...alright2...tunggu next opomnt dgn dr la cmtu

Folic acid pnting sgt utk tumbesaran janin n kuatkn rahim

5y ago

Baik sis..folic acid memang amik hari2..