diabetis

Wife baru 3 bln tapi bacaan gula sekitar 6 dan 7...ada cara ke

8 Balas

Jaga pemakanan.. Jgn ambil mknan dan minuman bergula.. Jgn mkn kek, kuih, roti, biskut aiskrim dan semua mknan yg manis2 n bergula.. Senaman jgn lupa.. Kalau dah control diet dan dah bersenam tetapi gula msh tinggi, doc akan bagi mkn ubat, kalau tak jln jg.. Cucuk insulin..

Klaw blh mknn manis kurangkn..bnykkn mkn mknn rebus bkar tnpa gula...nasi tu suku je senduk je bia sayur n lauk lebih..sbb sy pun cm tu jgk lps jump doc pkar pmakann bru rs bgus.. Mlm2 rendam bendi dlm air kosong pht pagi esok minum air rendaman tu..

Skip gula.skip 🥯🥞🍞🥐🍔🍟🍨🍧🍬🍫🍯 Nasi tukar p brown rice

Amalkan minum air anugerah.. Ramai yg ckp ok. Sy xtry lg... Bru nk try.

Cek wall post sy. Sy ad share cra mkn wktu gdm dlu.. 💕

Tq atas maklum balas yg diberi.

Jgn mkn manis.. Tu jelaa

Take less carb