Shaving or Waxing

WARNING SOALAN SENSITIVE Sorry soalan macam ni sensitive sikit but nak tanya mommies yang nak beranak tu is it better to clean shave or trim je? Sebab kadang tu kalau clean shave bila nanti time pantang gatal tak bila nak tumbuh bulu? Risau sebab takut nanti time pantang tak selesa gatal dengan darah lagi. Or wax terus semua? Is it hurtful bila wax time pregnant since our private part tu akan jadi extra sensitive isnt? Tak biasa shave or wax, thats why tanya. Sebelum ni buat laser treatment tapi sebab heavily pregnant ni tak boleh buat. Nak tanya adik beradik lain semua lelaki pula. Maaf if this sounds weird.. but need an opinion. First time mom here! Thank you in advance!

8 Balas

Saya pon sebelum pregnant buat laser. Tapi lepas tahu pregnant terus stop sebab memang syarat dekat spa saya mcm tu. Since then mmg saya clean shave je. Dulu saya tak suka shave sebba gatal bila nak tumbuh, now taktahu la kenapa lepas pregnant, jadi tak gatal2 pon bila nak tumbuh bulu. Tips nya, puan just make sure your private part sentiasa dry after every toilet visit, change panties/pantiliner kerap.

2y ago

Lagipun, prosedur hospital biasanya diorang akan shave kan for us if a bulu tertinggal. So better kita shave sendiri je terus. Easier for doctor time nak menjahit. And after bersalin, nak check jahitan and all senang nampak if dah clean shave.

Saya cukur sendiri sejak sblm hamil lg. Ni perut dah membesar, minta suami tlg cukurkan. Jarang gatal setakat ni. Pastikan pencukur bersih. Bersihkan kemaluan dgn air bersih je. Lepas tu lap kering. Amalkan cara bersihkan mcm ni setiap hari.

I buat clean shave. As for me, takde gatal2 pulak bila nak tumbuh bulu. Tak tau untuk orang lain macam mana

2y ago

samaaaa..sy pun clean shave..n tak penah pulak gatal2 😊

saya shaving sebulan before due. so skrg ni time pantang tak gatal kat kita punya miss v tu

sy shave. sis shave ikut bulu tumbuh. jangan shave lawan bulu tumbuh. itu yang gatal

shave je tak gatal jangan risau, gatal tu kalau sebelum mengandung.

Sy selalu shave sis. Tak pernah rs gatal2 masa tumbuh bulu.

shave je