Adakah anda bersetuju bahawa wanita perlu jadi 'bodoh-bodoh' sedikit untuk lelaki?

Baca sini <a href='https://my.theasianparent.com/wanita-bodoh' target='_blank' >https://my.theasianparent.com/wanita-bodoh</a>
Voice your Opinion
Ya, (komen kenapa)
Tidak, (komen kenapa)

1023 respon

33 Balas

BodohBodoh depan suami tu yang Prof cakap Metafora je....bukan bermaksud kau kena jadi Bodo Bangang Bebal depan suami.... Maksud dia kau kena la rendah diri sikit...contoh kau nak bukak botol malas nak beriya, ko acah2 la suruh laki kau bukak, masa muda ko bawak kete mcm Letty Toretto, dah kawin nanti buat2 la bawak kete mcm baru ambik lesen depan laki kau.... Sebelum kawin skill helikopter pun ko pernah try, depan suami buat la acah gadis sunti terakhir... Contoh mcm movie Mr&Mrs Smith yg Angelina Jolie dengan Brad Pitt tu....walopun watak Bini dia lagi power dan advance dari laki dia...tapi kat rumah dia acah2 lemah je...sebab respect suami.....Nampak, Hollywood pun paham benda ni....kau yang London celup boleh bebal tak paham... Yang Prof ni pun satu hal....pegi sebut "Bodoh2 depan suami"...puak2 kayangan liberal ni mana paham bahasa kampung....lain kali sebut "Wife should Pretend Innocent infront Husband" baru la paham....

3y ago

Alhamdulillah sy buat bodo bodo hal rumah dari cuci sampai lipat kain suami buat, sis tkfaham ke ayat kt atas tu??? 🤣🤣🤣

utk saya Ya, dlm sesuatu perkara sy sengaja buat2 tidak tahu walaupun saya dah tahu. sy buat sedemikian bende smple sbb dia adalah ketua keluarga jd sy tidk akan jatuhkan die sebagai ketua. klau keje rumah pulk sy lebih kpda pkataan mntk tlg "awk boleh sy x, sy nk buat ini" sy xkn pkse sy akn diam or mrungut dekat die kdg² die tiba² dgn sendiri tlg sy. tidak la selalu tetapi kdg² tdetik hati die nk tlg sy. jika die ade salah sy akan cari 1 ceramah or maklumat utk tgk bsama² bkn tag nama die utk tgk or baca sndiri. bile tgk sama2 time tu kami akan ulas smula pkre yg die tersilap sblm ni. utk tdk bg die rase segan sy akan ckp manusia mane tiada buat kesilapan sy sendiri pun byk buat silap & trs mntk maaf kat die mne tahu ada bg hati suami terasa. Allah hu Akbar..

Seorang ilmuwan akn faham bahsa org ilmuwan. That's y kenapa islam pesan, apa2 yang diterima tabayyun terlebih dahulu. Jgn tllu cepat kondem manusia lain. Teliti tlbh dahulu apa yg hendak disampaikan olh pemberi. Jgn btindak melulu "judge" orang. Jujurnya, saya jarang sgt mdengar motivasi dr prof. Tp sy percaya kalimah yg disampaikan tidak membawa makna yang tidak baik. Seorg yg berilmu akan fhm maksd disebalik perkataan org yg berilmu. Kdg dlm pympaian xbest jgk straight je bhs. Bkn meniddakn akhlak dlm penyampaian tapi mempelbagai metafora penyampaian. Wallahualam.

Depends on apa maksud bodoh-bodoh oleh si pemberi info. Saya yakin Prof Muhaya tidak mahu wanita menjadi bodoh walhal beliau seorang yang bijak pandai ada produk sendiri dan berjaya. Jika wanita tiada lelaki sememangnya boleh berjaya tetapi mostly yang saya lihat wanita dah lanjut usia nanti yang tidak berkahwin tingkahlaku nya berbeza dengan orang yang telah berkahwin. Sememangnya fitrah wanita hidup bersama lelaki tidak boleh dipertikaikan.

isu ni hangat sebab orang yang diperkatakan ni terlepas cakap & perkara tu menyentuh sensitiviti kaum hawa, kaumnya sendiri.. selama ni kita lihat dia bercakap ada isi, ada santunnya tiba2 keluarkan perkataan sedemikian rupa "bodoh-bodoh".. dah tentu ramai yang akan terkejut.. kalau azwan ali atau kak km yang cakap mungkin ramai tak hairan sebab dia memang tampilkan diri dia sebagai seorang yang biasa cakap lepas..

Tak perlu bodoh-bodoh sbb tu cuma lagak sahaja. Yang perlu adalah isteri perlu mghormati suami sbb suami adalah ketua famili dan suami pun perlu mghormati isteri sbb isteri adalah amanah Allah dan tunggak kejayaan suami. Kalau nk bodoh-bodoh tp lelaki berlagak pandai je memanjang tak guna jugak idup bersama kan?

Suami saya tahu saya pandai. Dia tahu saya punya cara berfikir. Tapi bila certain time tu saya blur bodoh bodoh camtu dia gelak sbb dia rasa kelakar. So kadang kadang tu kalau bodoh bodoh tu boleh buat husband happy apa salahnya.

maksudnya wlupn kita ni pakar or terrer dlm mcm2 bidang tpi kne buat2 mcm x reti jugak dgn pasangan utk jaga hubungan..contoh pndai betukang atau reti nk baiki kereta paip ke lampu ke...tpi buat manje2 mcm x reti..🤫🤭

Jangan menyalah tafsirkan 'bodoh-bodoh' tu. Maksud Prof adalah jadi orang yang merendah diri. "Bodoh" bukan tidak pandai. Dalam bahasa melayu, bodoh pun banyak maksud. Contoh mee goreng bodoh (mee goreng simple)

supaya Si suami boleh menjalankan tugas mereka dengan baik. ada sesetengah lelaki bila kita buat buat pandai. dia merasa selesa lantas lupa akan tugas mereka sebagai seorang suami. Ini bagi pendapat saya lah.