Breech baby / Songsang

Hi, wajib ke buat ECV kalau detect baby in breech position? Ini optional atau mmg doctor akan buat setiap kali ada kes songsang? Sebab saya seram dengar pengalaman orang yang kena buat ECV ni. Boleh ke kalau kita tak nak buat ECV? Also kalau hospital private, nak buat ECV ni procedure yang berbayar kan

2 Balas

doktor akan suggest buat ECV,dan klu bby berjaya pusing lpas buat ECV, mom boleh beranak normal klu xda mslh lain..tp klu mom x mau buat ECV,rasanya penyelesaianya trus czer..1st baby sy,sy buat ECV..tp sy x bernasib baik utk deliver normal sbb kepala baby x nak turun bwh n bacaan jantung baby x cantik so sy req CZER..hrp2 2nd baby ni dpt deliver normal...

2y ago

Amin terima kasih🫰🏻