Breech baby / Songsang

Hi, wajib ke buat ECV kalau detect baby in breech position? Ini optional atau mmg doctor akan buat setiap kali ada kes songsang? Sebab saya seram dengar pengalaman orang yang kena buat ECV ni. Boleh ke kalau kita tak nak buat ECV? Also kalau hospital private, nak buat ECV ni procedure yang berbayar kan

2 Balas

Usually dktr akn buat sbb nk galakkan kita normal birth rather than operation. Bila operation ni rumit sgt nk jaga, nk sembuh mkn tahun. Spoke with experience.