sekadar pertanyaan

utk mommy preggy . saya nak tanya , normal ke kalau cirit birit sewaktu mengandung ataupun kena segera ke klinik untuk rawatan lanjut ? sebab saya preg 8weeks jadi ni baru first time cirit birit teruk sgt boleh dikatakan dah dua jam lari keluar masuk tandas . perlu rawatan doktor segera atau ada sapa sapa taw cara untuk legakan cirit birit ni seketika ?

4 Balas

Haritu mse sy pergi klnk desa.. nurse ade gtaw tnde2 sawan yg leh menyebabkn kematian pd kite atau bayi dlm kandungan.. simptom2 dia adelah -Pening kepala just bahagian depan -pandangan kabur -mual dan muntah -cirit birit Ada tanda2 ni segera ke hospital.. sbb dkt tmpt sy,nurse gtaw 2 kes dh sawan mse mengandung ni..

5y ago

Alhamdulillah syukur...

Better jumpa dktr secepat yg mgkn n kalo boleh mntak dktr scan keadaan baby skali.. sbb kwn sy cirit birit yg kerap dan lmbat jumpa dktr..n kesudahannya baby mninggal dlm kandungan... Moga kita dijauhkan benda2 yg mcm ni.. n smoga puan kembali pulih seperti biasa...

5y ago

Risau pula sy 😭 Tgok post ni.. Sy alami cirit birit..asal makan perut akan jd memulas amat sgt kmudian bila ke tandas confirm akan berak cair.. sy tetap isi perut..minum air byk2 tp tulaa asal kenyang mmg akan berak..selang2 sejam dua jam gitu.. Dlu masa kandungan ke dua sy mcm ni juga dlm 9w+ gitu alami mcm ni.g hosp bhgian kcemasan doc bt prosedure seluk nak cek bukaan sgala .... dr xda trun darah smpai bdarah2..kjadian trun drh tulaa end up sy kguguran masa 13w... sy jd takut bla g hosp ni dseluk2 lg... skrg ni mgandung kali ketiga (anak kdua) dah 23w...

Better ke klinik.. refer doctor.kalau dehydrate nanti susah pulak

Better direct jumpa doc. Jgn tunggu