Bersama suami cepat bukaan

Utk ibu² yg pernah bersama suami di hujung kehamilan, mmg akan terus ada bukaan ke selepas tu? Atau ambik mse lama jugak?

13 Balas

ya betul tu sis.sy ada pengalaman masa pregnant anak sulung dulu.sy masih ingat sampai sekarang apa yg doktor cakap utk mempercepatkan bukaan "Air mani mengandungi prostaglandin yang merangsang pelembutan serviks. Mengalami orgasma dapat memicu kontraksi rahim – kedua-duanya dapat mempercepat pembukaan serviks" Jadi sy ikut saranan doktor utk lakukan seks sehari sebelum due date.dan ya..sy kencing keluar lendir campur darah.cepat² suami dan mak hantar sy ke hospital.Bila check bukaan dah 2cm .terus admitted ward.keesokkan awal pagi sy terus bersalin.Nurse hairan bukaan cepat sgt.Masa bersalin 05:05am.Jangkaan jam bersalin 8am😁baby tak sabar laa tu nak jumpa momy dady nenek dan yg lain

Saya bersalin 38w3d,anak kedua.. PJJ dgn suami. Jadi jarang sgt bersama. Kalau suami balik pun kami mmg penat n tido je Sbb penat uruskan yg sulung. Jadi saya banyak buat kerja rumah.n sehari sebelum bersalin, saya ada ajak suami lepaskan hajat saya nak makan nasi kenduri. Travel dr Pahang ke n9. Gerak pagi, balik mlm. Mlm tu ada ajak suami bersama.. esok pagi tgk mcm ada leaking,tapi skjap je. Tapi pergi Jgk pac risau takut lmbt nnty baby berak. Bila smpai pac, doc seluk, ketumban ok xda leaking. Tapi bukaan da 3cm, kena gak tahan wad tghri tu. Tapi xsmpai bape jam, petang tu da bersalin.

pnglamn sy. .sy bersama sehari sblm serah diri untk induce. .kuasa Allah. .3 -4 pagi ttiba rasa air leaking. .ingt kan air lpas bersama. .rpe nye. .air ketuban leaking. .leaking bersama lendir2 merah. .trus pg hp. .check bukaan da 3 cm. .trus tak jdi induce. .alhamdulillah. .masuk LB pkol 11 am time tu baru bkk 4 cm. .alhamdulillah pkol 2 ptg selamat bersalin. .tp sy sllu jgk buat exercise. .berjalan. .buat squat sikit2. .jalan itik sikit2. .try laa. .in shaa Allah mudah. .jgn tinggal doa

sy bole di katakan kerapbrsama..smpi 1 tahap leaking ketuban..msuk. wad doc ckp kena induce.. takut pnya pasai.. sy bersama lg kerap sb nk brsalin sblm induce 36w..lps tu mula contraction xleh tido dr jam5 smpi 8am.. rupanya bukaan dh buka 2cm..

Bergantung jgk pd individu tu sis.. bersama tu hnya slh 1 ikhtiar.. blh cuba kerapkan jln, sujud lama², jln itik ke.. semoga dipermudahkan urusan hendaknya

tak jugak awak. depend. ada yg cepat ada yg lambat. selain aktiviti bersama suami. boleh byk kan berjalan. boleh buat senaman utk cpt kan bukaan

bkn tu sj aktiviti untuk cepatkn bukaan.. kena bt juga aktiviti lain.. rajin² berjln..bergerak.. bt jln itik..yg lain atas rezeki masing²

saya anak pertama..malam tu bersama suami ..pagi tu dh ada sakit contraction tahu2 sampai hospital dh 5cm 😂😂

saya 1st baby hari2 bersama tapi takda apa2 tanda pun , maybe lain orang lain pengalaman kan

Tak juga kot. Kalau anak pertama mungkin susah nak cepat kan bukaan