Suami nak bersama

Usia anak baru 2 bulan tpi suami da ajak bersama sy nak bagi tapi sy tkut mcm" sy pikir..takut lekat takut luka dengan luka bersalin..sy x tahu mcm mana nk bincang dgn suami untuk amik perancang sebab dia awal" da warning sy untok jgn merancang biar la merancang sendiri..tpi semlm dia pujuk jugak sy untuk bersama...berisiko tak untok hamil lagi? Tempoh subur lepas bersalin ni berapa lama?#firstmom #ingintahu #bantusharing

15 Balas

1. pasal nk bersama tu terpulang pada awak. kalau dah ready silakan. tapi kalau xready jangan paksa diri. bincang baik2. badan nak pakai lama. 2. pasal merancang sendiri tu buat syarat. buang luar kalau terbabas buang dalam terus amik perancang or sebelum bersama pakai kondom ke. KENA TEGAS! your body your choice. jgn fikir nak sedap nak seronok je fikir anak sama.anak masih kecik nak ada 2nd baby plus kalau lekat awak jugak yg tanggung sakit pening alahan semua. badan and rahim baru nak sembuh dan ada isi. dah ready nak ada alahan masa anak 1st masih kecik? sorry kalau ayat agak kasar tapi itu lah realiti nya. tanya diri sendiri buat keputusan bijak utk diri sendiri. mmg betul,dia tu suami jadi kita kena taat tapi kenalah bertolak ansur sebab tu lah perkahwinan. kita keluarkan bby dari bawah tu bukannya senang. TOLONG KESIAN DAN SAYANG DEKAT DIRI SENDIRI SAMA OKAY. AND TOLONG JADI ISTERI DAN IBU YANG BIJAK JUGAK. All the best and Good luck mommy ❤️

1. minta suami hormat keputusan awak kalau awak belum ready. bukan sebab tak nak bersama, tapi rasa badan belum pulih sepenuhnya. kalau sayang isteri, jaga badan isteri tu elok2. 2. saya pun merancang sendiri sis lepas bersalin csec 2 tahun lepas. alhamdulillah berjaya. bila mula merancang untuk hamil semula, 3 bulan alhamdulillah dah lekat. saya punya period tak berapa regular jadi tak kira masa, setiap kali bersama memang suami akan lepas luar. selain tu, boleh pakai kondom juga. kalau pakai kondom, dan perlukan pelincir, jangan pakai pelincir oil-based. kondom rosak nanti. cari yg water-based. setiap kali nak mulakan round baru, guna kondom baru.

5mo ago

selalunya bila rancang sendiri kita akan monitor waktu subur kita, dan pastikan elakkan terus atau sekurang2nya suami lepas di luar/pakai kondom pada waktu subur. tapi sebab saya punya cycle tak regular, jadi kaedah kami, setiap kali bersama memang suami akan lepas di luar. kalau ada round seterusnya, make sure dah lepas habis dan ambil tisu basah lap dulu hujung kemaluan suami sebelum mula round seterusnya. kami tak pakai kondom, tapi kalau rasa suami tak berapa boleh kawal lagi bila dia nak lepas, seeloknya pakai kondom.

Sy husbn pun x kasi mkn prncg dgn cucuk prncg dia ckp risau jd apa2 kt bdn sy.. jd sy ckp dgn hsbn kena lepas luar bila brsama.. kalau x nk sy ambil prncg kena ikut la apa yg sy minta.. sy ikut dia x bg ambil prncg dia pun kena ikut apa yg sy minta.. sy ckp bkn apa ank masih kecil dan sy baru lepas brsalin.. bg gap utk luka cezer sy sembuh betul2.. so dia nk x nk dia kena setuju.. Tp itu lah kdg2 prncgn Allah ni kita x tahu.. Kalau Allah nk beri kita kena terima.. ☺️

5mo ago

sy setuju dgn komen mommies2.. nk tmbh, get ready postinor kalo terlepas dlm kena mkn within 72jam

Ambik depo sis paling selamat sbb awk takyah makan pill hari2 tiap kali check up anak, mintak nurse buat awk punya appt skli so senang sekali lalu. Terangkan kat nurse keadaan awk skrg sure dia paham. Sbb yg mengandung awk. Bukan tolak rezeki ya islam pun suruh rancang rumahtangga. Klau awk tak selesa buat mcm tu, pakai kondom paling selamat and elakkan waktu subur ya. Bincang baik2

Sy ade tgok vtt doktor di TikTok .. die ckp sperma klua x semesti nye waktu air mani klua .. ade sesetengah tgh High tu die klua .. aduh nk explain sy pon x reti .. try Search .. TAPI kesian dekat our body if TER mengandung jarak dekat .. sebab sy dah rasa burnout tu … hurmmm so mommies pikir diri sendiri ea .. jgn ikut 100% cadangan org

nk kta tempoh subur tu Klau lps drh nifas nnt stop kjp lpstu dh priod n dh blh kata start subur dr situ dh😅sy pun mula2 x nk amik perancang husband x bg n sy takut🤣plannye nk rancang sendiri last2 ank 8m sy preg lagi..awl2 je pakai sarung lpstu x pakai dh n husband lps dlm pun blh kira dlm 2,3 kali je n terus lekat..so better awk hati2 la

5mo ago

klu lps dlm sblum waktu subur memg high chance sis.. saya klu lps dlm tu smggu sblum period je.. lps tu cpt2 cuci..

Merancang tu hak isteri. Sis boleh ambik injection depo untuk planning. 3 bulan sekali je. Suami takkan tau, and jangan bagitau. Kalau makan pil susah pulak nanti terkantoi. Bersama tu pun if awak tak ready, inform je minta suami tunggu lagi sebulan. Saya tak ajar awak untuk menipu, tapi merancang tu hak isteri.

lps bsalin sng subur ya..kena ingat tu. selagi belum period, high chances utk pregnant semula.. dan nk pkai perancang xperlu approval suami pun. bdn awk, hak awk. esok lusa terpregnant balik awk juga yg tanggung semua sakit2.

Kalau dia xbg awk ambil perancang minta dia pakai kondom sbb lps bersalin ni subur. Awk bincgla bgtau xbersedia lg. Buang luar masih ada kes yg pregnant. Kne bersama bukan waktu subur ok tp kalau xperiod lg xtau bilakan waktu subur

awak jgn percaya 😭saya pun mula² igt lepas bersalin rancang sendiri ,lepas tu X subur .Allah rupanya lagi subur .Saya termengandung jarak dekat ni.Awal thun beranak haritu.Skrg akhir tahun beranak lagi .🥲