Suami nak bersama

Usia anak baru 2 bulan tpi suami da ajak bersama sy nak bagi tapi sy tkut mcm" sy pikir..takut lekat takut luka dengan luka bersalin..sy x tahu mcm mana nk bincang dgn suami untuk amik perancang sebab dia awal" da warning sy untok jgn merancang biar la merancang sendiri..tpi semlm dia pujuk jugak sy untuk bersama...berisiko tak untok hamil lagi? Tempoh subur lepas bersalin ni berapa lama?#firstmom #ingintahu #bantusharing

15 Balas

1. minta suami hormat keputusan awak kalau awak belum ready. bukan sebab tak nak bersama, tapi rasa badan belum pulih sepenuhnya. kalau sayang isteri, jaga badan isteri tu elok2. 2. saya pun merancang sendiri sis lepas bersalin csec 2 tahun lepas. alhamdulillah berjaya. bila mula merancang untuk hamil semula, 3 bulan alhamdulillah dah lekat. saya punya period tak berapa regular jadi tak kira masa, setiap kali bersama memang suami akan lepas luar. selain tu, boleh pakai kondom juga. kalau pakai kondom, dan perlukan pelincir, jangan pakai pelincir oil-based. kondom rosak nanti. cari yg water-based. setiap kali nak mulakan round baru, guna kondom baru.

6mo ago

selalunya bila rancang sendiri kita akan monitor waktu subur kita, dan pastikan elakkan terus atau sekurang2nya suami lepas di luar/pakai kondom pada waktu subur. tapi sebab saya punya cycle tak regular, jadi kaedah kami, setiap kali bersama memang suami akan lepas di luar. kalau ada round seterusnya, make sure dah lepas habis dan ambil tisu basah lap dulu hujung kemaluan suami sebelum mula round seterusnya. kami tak pakai kondom, tapi kalau rasa suami tak berapa boleh kawal lagi bila dia nak lepas, seeloknya pakai kondom.