UPT SAMA SAJA

UPT sy tak semakin terang pun, dh hari ke 7 lewat haid. Ada experience mcm ni tak? Bila UPT akan terang ya? Kadang2 ada spotting coklat, risauuu 😌

UPT SAMA SAJA
20 Balas

Once UPT awak dah +ve, tak perlu ulang berkali-kali. First step selepas UPT +ve, awak perlu call atau walk in KK berhampiran untuk dapatkan tarikh temujanji. Sementara menunggu tarikh buka buku, makan folic acid macam biasa. 2nd step, suggested first scan 8 weeks ke atas. Tapi jika ada spotting atau bleeding, tak perlu tunggu 8 weeks untuk scan. Terus pergi ke klinik sebab spotting atau bleeding in pregnancy is not normal. In your case, your UPT shows that you are pregnant. Plus you're are experiencing spotting which is not normal. Jadi pergi klinik ya sis. Semoga urusan awak dipermudahkan 🌹

9mo ago

Sorry left out the 'not' word

Nak pengesahan mengndung, kandungan berkembang atau tak berkembng didalam perut bukan boleh tengok guna UPT ni dik. Takboleh nak kata kalau line tak terang maksudnya kandungan tak membesar ke apa.. bukan macamtu fungsi UPT ni.. ini dah double line means mmg dah sah pregnant. Pregnancy sihat atau tak sihat, menjadi atau tak tu kena cek doc. Lg 1 awal2 pregnant ni jgn risau pregnancy jd tak jd ni lg.. fokus je jaga diri jaga makan insyaAllah kalau baby nak menjadi mmg akan menjadi juga dia. Kuasa Allah.. awal2 ni mmg semua kuasa Allah dik. Jangan terlebih risau

kenapa nak terang pula ? saya kabur pn dah happy tau wak , apatah lg perasaan yg cek tp 1line je cnfrm lah sgt sedih sbb beharap . tgk lah instructions tu ckp klo 2 line maknanya pregnt kan so alhamdulillah. dah dpt tau 2line trus pigi klinik swasta dlu cek heartbeat or kantung . then nti 8@9 minggu dtg lg if doctor suru scan smula . then call KK berdekatan utk app buka buku . tk smua kita perlu tanya , if kita bole search2 dahulu . klau tk jmp soalan yg kita nak bru la kita tanya . yela kot ada yg menanti 2line juga tp blm rezeki mesti sedih tgk

dah mmg confirm pregnnt tu sis. nk terang mcm mne lgi ? 😂 tggu 8 weeks nnti gi scan je and ckp nak confirmkan prgnncy. sy scan dkt KK je bayar singgit, dkt sana dorg suruh buat urine test lagi skli untuk tulis report prgnnt tu. pastu kalau dah cnfirm prgnnt , pegi booking tarikh bukak buku pink. mcmtu je. tkyah nak repeat hntk kali test tu. result same je , unless gugur jdi pudar

sy pernah mcmni . upt tak terang terang . gitu je . lepastu ada spoting pink pink shri .. stop . pastu lusa spoting blik dan terus bleeding . doc kata chemical pregnancy . sbb masatu scan kantung tak nmpk . cek darah pun tahap hcg rendah je . apa apa pun pergi klinik , kalau ada spoting , takut ancaman kgguran . biasa doc akn bg ubat kuat rahim dan knee bedrest .

Awak tu dah cukup terang tu. Yg tak terang tuu kalau awak sampai kena tenung betul2. And kalau upload pun kami dlm ni sampai kena zoom. Yg ni tengok sebelah mata pun dah nampak double line 😂

9mo ago

Tula kita punya smpai juling Mata tgk hahahaha 😂

Tak paham la org yg dh terang UPT positive tapi still nk test berkali kali. Kenape eh?? Bukan lagi tambah stress ke? Stress boleh sebabkan keguguran tau. Can someone enlighten me on this? Kenapa kena test berkali kali??? Pekat mana lagi awak nak?

9mo ago

Ntah la tapi rasanya mostly semua tahu dh kalau double line tu mmg pregnant. Mommy yg post ni pun tahu dah yg double line tu maknanya pregnant.. tapi dia saja test berkali kali sbb nk tgk line pekat. Pastu tanya pulak kenapa line tak pekat. Sorry if terkasar but that is just a bit dumb to me. Saya tak nampak kebaikan pun test banyak banyak kali ni. Buat lagi stress ade la. Saya dulu test 2 kali je. Satu test kit biasa, and satu clearblue nk double confirm. Then that’s it. Pastu g scan and montly checkup mcm biasa sampai la baby lahir.

positive sda itu sis xpyh nak repeat upt confirmed pregnant sda ne cuma nt mau scan ya mau tgk jantung baby pula nt , kena tau baby dlm Rahim @ luar rahim. Tahniah mama.

Dh cnfm g klinik luar dulu. Atleast kalau klinik luar ada scan walaupun tak nampak diorang ada bg asid folic kalau saya haritu ada dibagi sementara nak buka buku dikk

saya naik je double line mcm ni terus g klinik nak sahkan kehamilan dan ya masa saya prgi cek tu usia kandungan dah 4 minggu ..nampak kantung dngn janin..