jantung baby x de?

uols. nk tanya lah.. brpe week sbnarnya tgk jntung bby? td scan doc ckp, kantung ada, janin ada, tp jantung x bergerak. doc nk cuci.. Allahuuu Akbar.. x terkata :-( scan sy ..bby 7w4d

30 Balas

Sy time 7 weeks tu nampak kantung je. Tak nampak janin pun. Dr takde pulak ckp benda2 negatif camtu. Sy yg mcm tak percaya sbb yeke pregnant. Tak nampak baby pun. And then dr sahkan pregnant suruh bt buku pink. Minggu ke 12 cek smula. Tapi sbb sy kan percaya tak percaya je. Sebab ada alahan je yg buat sy percaya sikit mmg ada baby. Masa 10weeks sy g swasta nak tengok da ada baby ke belum. Time tu jelas da nampak. Da bole dgr jantung baby jugak. Siap lompat2 lagi dia. So, sy rasa mcm doktor awk ni awal sgt jump to conclusion. Ke sbb ada masalah lain yg buat dia consider decision camtu?

4y ago

Betul tu tp xpelik pon sbb ramai dh DR skrg ni yg jump to conclusion🤷🏻‍♀️menyakitkan hati kalau dpt DR camtu patotnya awl lg bg la kata2 positif terus cuci tu mmg xpatot bg sy

Awk g hosptl mana ya?..sy hoptl ampang..usia kndungan 8week..xnmpk heartbeat pastu doc kate bby x jadi terus..tanpa mjage hati lngsng...sedey ati ni...sy down sungguh aritu..pastu sy tnye2 pendapat dlm group ni dorg bg kata2 smangat bgtau usia bby masih kecil..tggu 9-12 week insya Allah bby ade lg...awk jgn cuci dlu ya..nanti scan kat tmpat lain..slagi x bleeding n bby x kelua awk kne yakin ye bby masih ade kat dlm...awk byk2 berdoa dah sntiase +ve ye...

4y ago

Sis sharifah..xpe janji dia mau bergerak.insya allah bby awk sihat tu..org kate kene byk2 ckp dgn baby..suh dia tonjol kn diri skit..hihihi

Normally byk doctor xsuka buat scan awl2 sbb xdpt nk tgk jantung, janin dans sebagainya. Doctor takut ibu panik. Tp dr segi cara sis cakap ni, sy tgk mcm doctor pulak yg panik, awl2 dh scan then decide nk cuci... hmm sis pegi KK boleh x? Tgk apa diorang suggest? Or kalau ada duit lbh, go and get 2nd /3rd opinions from diff doctor and clinic/hospital. Saya doakan semua dipermudahkan 💜

4y ago

Sabar sis. Check di private clinic ke sis?

Jangan cuci lagi sis! Saya dulu 9 week masa tu scan semua tak nampak sampai doktor ckp mungkin luar rahim 😓 tapi doktor ckp dia akan scan semula 2 minggu lagi! Baik sis pergi klinik lain dulu untuk scan pastikan,.. Alhamdulilah saya dah 28 weeks skrg ni! Harap sis tak cuci lagi 😌

4y ago

Btl2...dengar kata2 sis ni

Jgn cuci dulu sis, lebih baik sis pegi klinik lain utk dapatkan 2nd opinion. Terlalu awal utk buat decission utk cuci, selalunya 12 weeks ke atas kalau x de heartbeat br buat decision utk cuci..

sis mungkin boleh mntk doc buat scan dr bwah..kdg 7w x nmpk lg heartbeat..berdasarkn pengalaman..scan biase x nmpk..sekali scan dr bwh,Alhamdulillah..skrg da 22w..

sya hritu scan dlm 6week + dkt perut xnpk..tp doktr xda la panic sngt cuma dy ckp kita trai scan bwah.. alhamdulilah npak.. insyallah sya doakn ad rzki sis ..amin

4y ago

melalui vagina..mula saya risau jgk sbb ad bleeding skit 2..tp npk alhamdulilah..

Sy 7w++ dh npk kntung dn jntung baby...walaupn dh scan atas doc tu nk kpstian dye scan msuk bwah jgk then npk la kntung dn denyutan jntung baby😊

pengalaman kita pernah scan baby di pusat pakar rawatan bersalin, masa baby 6week dah nampak baby duduk dalam kantung siap dengar jantung lagi

Semoga sis dipermudahkan urusan ye. InsyaAllah takde apa2 tu. Better tunggu lagi beberapa minggu dan gi 2 - 3 klinik lagi pulak