Baju newborn nak beli bape helai ye ?

Untuk newborn seeloknye beli bape helai ye ? Untuk siang bape helai dan malam bape helai ? Sarung tangan dan kaki newborn nk beli bape helai ? Takut beli sikit tak cukup, beli banyak nanti tak pakai pulak.

9 Balas

macam sy masa 1st baby sy dengar cakap org beli baju byk size besar sbb baby cpt besar. bila baby sy pakai semua nampak gelebeh. sy jadi stress sbb nmpk sgt xcantik. jadi masa 2nd baby sy ikot kata hati. sy beli baju 0-1m & 0-3m. baju nampak terletak je bila baby pakai. ada je baju yg 0-3m baby sy masih boleh pakai sampai sekarang baby nak masok 5m. setiap cutting baju tak sama. kalau risau awak boleh beli sedikit dulu. nant lepas baby keluar boleh shopping semula baju baby. xjadi masalah☺️. sebab risau baby keluar besar dr yg discan. 2nd baby sy keluar 3.52kg. baju awak boleh beli byk. mean nanti baby kerap tukar baju. kejap muntah la. pastu pampers bocor la. sy dlm sehari dkt 7psg juga baju tukar masa baby usia 3m ke bawah. hee. kalau sarung tangan dgn kaki tu je sy suggest xperlu beli byk. sbb baby pakai selalu kejap je. paling lama sampai usia baby sebulan. sama juga kalau awak nk beli barut. mcm sy barut baby pakai 2mggu je.

11mo ago

kan awak. masa 1st baby tu mmg sy stress. nk menyesal masa tu xguna dh. baby mmg pakai baju besaq🥴🥴🥴. 2nd baby terus sy beli size yg sy nak. hee

pro tips, kalau rumah takda aircond tak payah beli baby suit, set baju/seluar lengan panjang sbb mmg tak pakai. mcm sy hahahaha. baby kt rumah pakai set singlet/seluar pendek, romper, baju lubang2 saja. kalau sejuk/lepas hujan sy just pakaikan stoking. beli ikut size, 0-3, 3-6. utk awal2 ni byk saiz ni takpe. nanti dia dah 2 bulan boleh topap saiz lain. mitten booties sy pakaikan 2 minggu 1st sahaja. tp ni ikut ibu nk pakaikan sampai bila. tp seeloknya lepas sebulan dah boleh bukak supaya baby dpt rasa texture berlainan & bagus utk sensory dia. mitten booties yg sy beli dekat 10 pasang & org bg hadiah tu semua sy dah sedekah punya la tak pakai😂 happy shopping mom! mesti rambang mata kan. takpe beli jeee hahaha

0-3m tak pakai lama, jgn beli byk. Baby sgt cepat besar dlm bulan pertama dan kedua. Kalau nak beli, beli byk sikit 3-6m. Kdg baby sakit dan muntah, kena byk jugak baju baby. Baju berlubang (eyelet), tak de lengan, seluar pendek / panjang, baju lengan pendek / panjang. Romper pun kena jugak utk dptkan vaksin, tak payah tanggal seluar. Campur2 beli. Kalau rumah tak pasang aircond slalu, boleh kurang sikit baju lengan panjang. Mitten lepas 1 bulan sy dh tak bagi baby pakai. Booties sy bg pakai sampai 3 bulan lepas tu dh tak pakai. Mitten, booties tak payah byk jugak. Berapa tu tengok sis nak cuci berapa kerap. Kering tu bawah matahari ke guna washing machine.

Newborn saya beli semua size 0-3m sebab nanti bila baby besar nk beli baju baru. Lagi satu bqby pakai size newborn mmg comey elok je. Oh ya kat shopee murah ya beli 5 helai baju dapat rm35 jimat. Semua sy beli ni set, bukan baju kedai lain². Tapi seluar mitten booties barut tu semua kedai lain lah. Rompers Shortsleeve 5helai Rompers Longsleeve 4helai Baju jalan 2helai (optional) Seluar (siap yg berstoking) 4helai Baju lubang² 3helai Mitten n Booties 4psg Barut 4helai Memang repeat baju sama je hari² 😂 Sebab baby tukar baju 2 ke 3 kali sehari. Saje share 😘 Selamat bershopping sis, sy sampai kdg tak dpt nak lelap mata tgk shopee baju anak hehe

baby saya lahir kecik 2.6kg. so sy beli size tiny baby (lagi kecik dari saiz newborn) 🤭 sy beli byk lebih 15pcs. size newborn pn lebih 20pcs. sehari sy tukar baju dlm 2-3kali. sy beli byk sbb pantang sendiri malas nak basuh byk kali. tak berapa kenan baju gelebeh² n kena lipat lengan n seluar. takpelah dpt pakai kejap pun. size newborn pn baby sy dpt pakai lama sbb dia mmg jenis kecik. mitten n booties pn sy beli byk sbb hari² nak tukar n tak kerap cuci. sy beli 8set kot. 😂so ape² pn terpulang kat kerajinan membasuh baju. kalau pantang ada org jaga ok kot beli sikit je hari² boleh cuci.

baju newborn takyah beli pun x pe.. beli yg umur 3-6m atau terus beli yg 6-12m.. sy anak 1st dlu beli la baju newborn dlm 3 helai sudahnya tak pakai langsung haha.. baby keluar 3.6kg terus pakai baju 6-12m.. nasib sy beli banyak 6-12m boleh tahan lama sikit.. kalau 3-6m tahan kejap je mcm newborn lps tu kena beli baru plak..

Bli byk pn xpe sis.. mcm anak sye size kcik.. berat lahir x smpi 3 kg.. lme jgak la baby pki bju newborn.. lg2 plak kdg baby jeluak/kencing bocor.. kne ganti bju.. klu cuaca plak hujan lg lmbt nak kering.. Sye bli dlm 14 helai.. 7 siang, 7 mlm.. mitten sye bli 6 psg...

rumah ada aircond ke takde. kalau tkde banyakkn baju berlubang.pstu baju butang sesuai utk newborn. bju tgn pendek lubang utk ptg2. mlm tgn pnjng tkpe la. kalau sy 7 helai baju tgn pndek 7 helai baju tgn pnjng mlm... nanti boleh tmbh lg. kot2 org bg msa tgok byi tkyh bli dh

11mo ago

1st itu baby awak. dh tetamu dtg rumah awak mmg nk hulur duit. nak buat mcm mana. dan itu pengalaman awak nak dpt baju size besar kenapa awak nak samakan pengalaman awak dgn org dlm ni yg dpt hadiah baju. adehhh. pelik2😅😅 mcm sy 1st&2nd baby sy dpt both. baju byk org bagi hadiah dan duit pon org bagi. kebanyakan yg dtg tu semua bagi hadiah baju size yg bersesuaian dgn sy punya NB. cuma kawan rapat sy je mmg dia suka beli baju size besar. before dia beli pon dia akan ckp dgn sy ckp dia beli size besar baby boleh pakai lama☺️ sebelom org kecam kata sy dok harap hadiah org sy bgtau siap2 sy sendiri mmg ada beli baju2 dn keperluan baby yg lain walaupon xbyk. sbb buat apa nk membazir. selagi kita boleh jimat kita jimat la. org mmg bg. lagipon banyak duit kita boleh guna utk beli benda lain lg selain baju😁

Sy beli 3 siang 3 malam je, lpastu nanti lpas bersalin, mesti ad org bagi hadiah² baju bby lagi kan.. gilir² lah smpai rasa perlukan baju baru, bru laa buka shopee lgi.. 🤭🤭🤭

11mo ago

relax la korang. kita xada pada kedudukan dia. kita xtau situasi dia mcm mana. tak semua org mampu beli baju byk2. kalau mmg dh ada yg nak bg dkt dia tak salah pon. xperlu ja judge dia teruk. dia cuma share dia punya pendapat je dkt tt ni. kalau rasa tak boleh terima scroll la laju2. kesian dia korang hentam dia. tanpa tahu reason dia.