pampers NB

untuk NB pampers brand apa yang sesuai ye... any suggestion... #firstTime_mom

22 Balas

ni sis sy ada listkan hehe. dari NB-S (anak sy pakai S skrg berat 6.4kg) mamypoko ✅ senang dpt speedmart pun ada ✅ ada wetness indicator (penting pd i) ✅ murah harga marhaen ✅ boleh tahan 8j+ (kalau mlm) ❌ cutting size kecik (size S) ❌ takda leaky guard belakang berak bocor sampai belakang tak besttt petpet ✅ paling senang dpt kedai2 semua ada ✅ murah ✅ ada getah belakang ❌ takda wetness indicator ❌ cutting kecik huggies airsoft ✅ lembutttttt ✅ tahan 12j+ (pernah try experiment) ✅ saiz utk S agak besar tp sedang elok kalau berat 4-5kg (berat baby masa ni 5.5) ✅ ada wetness indicator ✅ ada getah leaky guard lurveeee 👍 ❌ harga m40 ❌ kedai2 baby & hypermarket je ada jual aiwibi ✅ nipis senang muat kemana2 bwk byk pieces pun ✅ ada wetness indicator ❌ harga tak berapa mesra b40 ❌ ada jual online sahaja ❌ cutting kecik namampossss ❌ takda getah belakang bocoq jugak kerap applecrumby ✅ nipis & lembut sesuai premium diapers ✅ ada wetness indicator ❌ mahaiiiii ❌ sizing kecik sikit utk baby 6kg ❌ ada bau taktau nak explain maybe sbb chlorine free tu yg ada kinda odd smell idk haha drypers touch ✅ design cantik ✅ nipis & lembut ✅ cutting elok muat baby 6kg ❌ takda wetness indicator ❌ bila penuh (overnight), bhgn luar berair & seluar basahhhh besuper ✅ nipis, corak cantik ✅ ada wetness indicator ❌ sbb nipis amat2 mudah bocor, tahan 3-4j sahaja ❌ tak boleh pakai overnight kena tukar 2-3x lecehhh molfix natural (hijau) ✅ saiz sesuai muat ikut berat baby ✅ ada wetness indicator ✅ nipis & corak pun not bad ✅ dah try overnight Alhamdulillah tak bocor boleh tahan 10-12j ✅ harga marhaen, byk pcs ✅ senang dpt memana kedai baby/pasaraya ada ❌ tak jumpa lg cons sbb baru pakai so far ok je so far semua diapers ni sy saja try utk baby sy. & pilihan utama sy Huggies, sy tak pakai airsoft sy ambil yg Naturemade (so far online je kot ada sbb tak pernah nampak kt kedai baby area Kedah ni). baby sy tak pernah rashes sbb sy sentiasa pakaikan vaseline for baby tiap kali tukar diapers (di celah peha/kangkang & punggung).

11mo ago

waaa tq info

ada satu kedai online local ni nama Momobaby house.. boleh search dkt IG, tiktok and Shopee👍🏼 pampers dia nama Momo.. best jugak ni.. murah pun murah. seingat saya kalau size NB harga bawah rm20.. muat smpai anak berat 4kg.. start size S smpai L/XL harga rm24 centu.. murah and berbaloi sgt.. cepat serap, nipis senang bawak.. tak tebal smpai makan ruang.. pernah try pakaikan utk malam dri 10pm smpai 8am (mommy terlajak tido😅 kesian baby) tak tembus.. tapi kalau berak tu setiap 3 jam tukar.. any diapers pun kalau pakai lama even tak penuh2 mmg anak akan naik rashes jugak.. so penting kena ada nappy cream jugak.. tapi utk certain baby ada yg sensitive sgt pulak kulitnya.. baru sarung diapers brand sekian terus naik rashes.. barangkali kapas tu ada release reaction kt kulit baby tu.. tpi baby yg ada sensitive skin ni patutnya ibu boleh cepat alert.. lagi2 kalau induk nya pun jenis sensitive skin.. cuma kalau sis concern lagi pasal harga, try brand Momo satu.. tk silap dia ada jual juga packet trial kalau mommy risau dri segi kualiti dia.. saya stakat ni dh pakai brand PetPet, Drypers and Momo tu.. brand lain nak try tapi harga mahaii😅 PetPet ni sizing dia je lah. NB tu muat smpai 3kg je tpi tgok size body anak mommy jugak.. kalau 3kg tapi jenis gempal amek S terus.. kalau boleh stndby beli NB 1, S 1... senang

11mo ago

thank you suggest😁 boleh lah ni try.. pampers skrg ni pun tggai sikit dah

sbnrnye bab pampers ni depends pd skin baby bagaimana..kekdg ada bby kulit alah bila pakai pampers pd few jenama..mcm ank sy dlu ms bby pakai pet2 tak sesuai.. nnti mudah dpt ruam2 sbb tak serap peluh pd bby.. ada yg tak sesuai dgn huggies.ada pd certain bby sesuai. mcm ank sy dlu dia lahir premature ms stay dkt nicu pnh beli pet2 tp tak sesuai dan cpt melecet pakai..sy tuka pd huggies pun sm juga last skali tukar pd drypers touch sbb dia lebih lembut dr pmpers lain bby tak mudah melecet..ms dlu ank stay nicu kekdg nurse lmbt tuka pampers bby bila dh lm dia akan melekat pd kulit bby..dan akan sbbkn melecet..jd mcm nb tuk lebih lembut sy prefer dryper touch.. nnti ank dh naik umur sebulan lebih dh blh try tuka pampers lain yg lebih tahan lm dan tak bocor..mg dpmudahkan segalanya amiin

Ini diapers yg anak saya pernah cuba and currently use : Drypers touch - rate 8/10. lembut, senang bocor, harga mahal sikit dari drypers wee wee dry. Drypers wee wee dry - rate 5/10. murah, mudah sangat bocor, tak cepat meresap. Sekejap je pakai dah bocor so nope for me. Huggies dry (currently use)- rate 10/10. Murah, lembut, cepat meresap, tak pernah bocor, ada pelekat belakang utk buang. Saya suggest utk baby belilah yg jenis tape jangan beli yg pants. Kesian baby perut merah2 pakai yg pants. Hopefully membantu ✌🏻

Base on apa yg saya dah try -huggies airsoft susah bocor even 12 jam pakai -applecrumby Lembut nipis tp bila penuh tu nampak betul penuh Susah bocor jugak melainkan penuh pastu anak poopoo -Huggies dry cepat bocor -Drypers wee wee dry cepat bocor Bau hancing -Pet pet Senang bocor Cutting kecik Molfix bamboo Cepat bocor Drypers touch Tak bocor even 12 jam pakai Ada bau hancing Ini anak saya pakai la, mungkin tak sama dgn anak org lain

Setuju dengan komen Puan Nana - kena try and error. Tapi apa yg saya boleh suggest lepas try & error utk anak sy - Molfix. Saya dah pernah try Huggies airsoft, drypers, Petpet, Genki, Mamypoko semuanya okay cuma kena kerap tukar especially tengah malam sebab selalu bocor. Cuma setakat ni brand Molfix je yg okay - xpernah lg bocor even last sy tukar pampers pkl 10pm 😊 Btw sy pon first time mom ✌🏼

Baby saya pulak setakat 5 bulan ni PetPet ❌ Cepat bocor ❌ Cutting kecik ✅Murah Drypers wee wee dry ✅Murah ✅ Ada wet indicator ❌ Agak kasar for me, baby naik rashes lama nk hilang Huggies ✅ Lembut ✅ Cutting besar ✅Harga okay murah ❌ Takde wet indicator Molfix (current use) ✅ Lembut ✅ Tak pernah bocor ✅ Ada wet indicator ✅ Best! Recommend ✅😆

11mo ago

wet indicator yg line tukar ke biru tu ek

Diaper ni sama macam susu formula. Perlu try and error. 😊 Apa yang sesuai untuk baby kita mungkin tak sesuai untuk baby Puan. Saya pernah cuba 4 jenama diapers. Petpet, Applecrumby, Drypers dan Offspring. Yang sesuai untuk anak saya hanya Petpet dan Applecrumby. Harap membantu 🌹

11mo ago

sy pakai masa NB ja, awak. lepas tu upgrade size sy tukar brand lain😁

first haritu sy beli molfix. okay je pastu bby kan kuat nyusu. byk berak kencing so pampers kerap tukar, sy pun cari laa yg “agak murah tp berkualiti” hehe. skrg pkai genki okay juga. ada promo kat shopee 😄

Sy sru suami bli drypers dia p bli pet pet nsib yg sikit je dlm 24pcs ke utk NB , xpelah sbb nb ni kna try and error lgi pun klau mcm ank buah sy lhir 4kg 2 hri je guna size NB pstu guna S