Gejala Anemia Waktu Hamil: Makanan Tambah Darah Yang Disyorkan

Untuk Mummy yang pertama kali pregnant, mungkin anda tidak berapa tahu bagaimana nak rawat Anemia, jadi kami kongsikan antara makanan yang boleh membantu menaikkan semula bacaan darah. Mummy Anemia boleh share makanan mana yang anda selalu ambik? Kongsi di ruangan komen ya!

Gejala Anemia Waktu Hamil: Makanan Tambah Darah Yang Disyorkan
13 Balas

semua benda diatas ambil, kecuali oat... yg kerap kita ambil hati, daging merah, kurma, brokoli, pisang, madu, buah delima, bayam, malah ada juga saranan syr2 yg lain.. tp itu la tetap hb sekitaran 9..tdk pernah la sampai 10/11..dah masuk 28weeks..mkn ubat Iberet 2 biji pagi & ptg.. sya selalu usahakan bab2 permakanan.. malah ambil extra pati delima, pati kurma... hopefully, ada perubahan.. sya pernah kena admit d wad 1 weeks begitu,, namun tetap xda perubahan.. apakah ini mslh dri Thalesmia+anemia..??. saya puasa sgt teh, milo, susu... sya selalu ame air kosong atau jus orange shj...

5mo ago

depend mslh.. sya ada Thalesmia, anemia.. hb tak pandai naik2.. so sya kena ame 2 biji Iberet... suggestion dri dokter... hb sya lingkungan 9 shj... ada shj org ame 2 biji Iberet terutama darah mereka 8 begitu, kerana julat dlm darah tak berapa bgs.. sya mula2 tu ambil 1 biji, tp past 6 bulan takda perubahan doktor bagi 2 biji.. alhamdulilah naik sikit2 tp still lingkungan 9..maksud sya 9.1-9.5 hb setakat ini.. ☺🥲 kepala selalu pening" dan mudah sesak nafas klu kurang darah..

untuk yg cakap dah makan semua tapi still rendah, boleh cuba check balik makanan lain yg diambil. Mungkin tu punca hb susah nak naik jugak. ubat yg dr bagi (saya skrg : zincofer), digalakkan makan dengan air yg ada vit c seperti jus oren, air limau. ia membantu mempercepatkan penyerapan ubat. elakkan makan ubat dgn susu, milo, teh. ia melambatkan kesan ubat sebab tu hb pun tak naik2 wpun ada makan makanan tambah darah. saya share apa yg dr pesan kat saya, kalau ada silap boleh betulkan ye 😊

5mo ago

hmmm saya da buat mcm awk juga mkn zincofer dgn air limau.. tp da 2 kali check ni hb x naik pon.. tetap kt 10 je mcm2 cara da saya cube.. air jus delima ponx penah skip.. buah2 alhamdulillah hari2 mkn.. teh susu ap semua tu mmg da x ambik dah sejak ngndung..

Semua ni betul berkesan, tp klu dalam masa yang sama consume teh, nesface atau coffee, khasiatnya tak dapat ke badan. Sebaiknya jgn minum item sprt d atas. Terutamanya dua jam sebelum makan mknn ni, dan jg dua jam selepas. Diet org anemia kena strict mcm ni. Nurse advise sy mcm ni 😊

5mo ago

Betul²..

kena mkn supplement tmbh drh stgh jam sblm breakfast n minum dgn air yg msuk vit c 1000g tu. ubat kalsium n susu n soya kalau nk consume min 2 jam kemudian. kalau jarak 3, 4 jam lg baik. kalau x akan kacau effect ubat tmbh drh

sy hb 11.5..tapi hari2 masih rasa nak pitam..x bole bt keje atau bdiri lama..kenapa ye?sy da 37w skrg ni

sy makan daging merah sayur berdaun hijau dgn pengambilan susu seblm tdo alhamdulillah naik la sikit..

Dah makan semua tapi still tak berkesan. Hb makin low setiap kali checkup😢

makan dh smua.semua tak terkecuali.sama je.bru 18w hb dh 9.5😅

5mo ago

saya ni dri kecik tak pandai minum kopi.teh tak minum sbb gastrik.susu takpnh minum skli dgn waktu ubat.tu kata.smua saya dh ikut🤭

da makan ikut saranan Dr...still hb drop disebabkan thalasemia

Hati ayam,sayur bayam,pisang,kismis,kurma